Oprezno sa lekovima za smirenje

Da nije dobro preterivati sa lekovima za smirenje bilo vam je, naravno, poznato i bez ovog teksta. Ukoliko preterate sa dozom, može doći do trovanja, a ako tokom dužeg perioda uzimate lekove za smirenje bez nadzora, može doći i do zavisnosti. Plus, organizam s vremenom postaje otporan na lekove, pa je potrebno povećavati dozu, i nakon izvesnog vremena je ponovo povećati, pa onda opet…

Pored ovih uobičajenih (da tako kažemo) opasnosti prilikom korišćenja lekova za smirenje, to jest neuroleptika, postoji još jedna opasnost, i to za pripadnice lepšeg pola. Naime, ako često uzimate ovaj tip sredstava za smirenje, rizik za obolevanje od raka dojke raste za čak 16 odsto.

Ovaj nimalo lep podatak pokazala je nedavna francuska studija kojom je obuhvaćeno 50.000 žena koje su lečene neurolepticima. Za neuroleptike je uobičajeno da se koriste u terapiji šizofrenije i manično-depresivnih ponašanja. Ono što je nezgodno kod ovih lekova jeste to što podstiču lučenje prolaktina, ženskog hormona koji učestvuje u dojenju.

Zbog ove osobine neuroleptika, sve žene koje su na sličnoj terapiji obavezno bi morale da budu pod lekarskim nadzorom (apsolutno nikakvo uzimanje lekova na svoju ruku, niti nagađanje, niti stav „znam ja šta radim“ nisu preporučljivi u ovakvim slučajevima), kao i da češće idu na pregled dojki.

Ukoliko niste na sličnoj terapiji niti vaš lekar smatra da je neophodno da koristite takve lekove, a potrebno vam je nešto za smirenje, ne bi bilo loše da se opredelite za neka prirodna sredstva, kao što je bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, meditacija, prijatna muzika, poneka kockica čokolade više… Sve to doprinosi smirenju, a ne izlaže vas opasnosti od toga da obolite od potencijalno smrtonosne bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar