Optimizam za duži život

Nauka i čuda moderne medicine sve više produžavaju ljudski vek, ali postoje i drugi načini da živite što duže, načini koji samo od vas zavise, a optimizam i pozitivan stav jedan je od tih načina – i to ne samo da ćete uz pozitivan stav živeti duže nego ćete se i znatno bolje osećati.
Studije pokazuju da oni koji su u toku studiranja imali pozitivan stav žive duže nego pesimisti, i to primetno duže. To ne znači da je s vama gotovo ukoliko ste nekada bile pesimistično nastrojene ili ogorčene; druga studija pokazuje da pozitivan stav u pedesetim godinama produžava život za oko sedam godina.
U čemu je stvar? U tome što je biti neprijateljski nastrojen, neraspoložen i ogorčen loše po zdravlje, naročito po srce, pa prilično smanjuje životni vek. Dame s pozitivnim stavom imaju znatno zdravije srce od onih večito nadurenih – prema jednom istraživanju, u periodu 10-13 godina, vedre dame imale su mnogo manje suženja arterija od neraspoloženih dama istih godina.
Šta vi tu možete da učinite? Stručnjaci predlažu da postanete ekstrovertnije, otvorenije, onoliko koliko je to moguće. Pridružite se nekoj grupi koja se bavi nečim što vas zanima, počnite da se bavite nekim hobijem i upoznajte se s onima koji se bave time; kad imate priliku, popričajte s nekim nepoznatim (dok stojite u redu, na primer)… Zbog čega je bitno da to uradite? Zato što će društvenije ponašanje pomoći da se otvorite, što vremenom dovodi do pozitivnijeg stava. Naravno, to važi ukoliko se otvorite prema osobama koje su i same pozitivne, ne prema onima kojima su uvek drugi krivi, uvek su ogorčeni, i nakon razgovora s njima osećate se kao da vas je neko tukao – druženje s takvima neće vam produžiti život, samo će učiniti da svaki trenutak proveden s njima bude kao godinu dana robije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

optimizampozitivnoraspoloženjezdravlježeneživot
Komentari (0)
Dodaj komentar