Osam stvari koje niste znali o ženskim grudima

Bilo zbog estetike ili iz praktičnih razloga, većina žena ne može da zamisli život bez svojih grudi.

Grudi dolaze u različitim oblicima i veličinama, a nijedna dojka nije potpuno ista kao druga, ali sve imaju istu funkciju. Ne može se poreći da izvršavaju važne zadatke, ali jeste li se ikad zapitali šta sve još uvek ne znate o svojim grudima?

Pa, evo nekih činjenica koje bi trebalo da znate:

1. Nisu sačinjene samo od masti

Suprotno onome u što mnogi veruju, vaše grudi sadrže više od masnih tkiva.

„Dojke se sastoje od masti, mlečnih žlijezda i kanala kao i vlaknastih vezivnih tkiva nazvanih Cooper’s Ligaments, koje pomažu u pružanju strukturne potpore“, objašnjava hirurg dr. Ester Čuva, savetnica za dojke.

Međutim, to ne znači da ćete, ako imate manje grudi, proizvoditi manje majčinog mleka. Veličina vaših grudi ne određuje koliko mleka stvarate!

2. Jedna je najverovatnije veća od druge

„Kod većine žena leva dojka obično je malo veća od desne. Vrlo je malo žena sa savršeno simetričnim grudima. Neznatna razlika u veličini od 15 do 20 posto između desne i leve dojke smatra se normalnom“, kaže dr. Čuva.

Međutim, ako primetite da se nakon puberteta naglo menja veličina dojki, svakako se posavetujte sa svojim lekarom jer to može biti znak ozbiljnijeg problema poput tumora i upala.

3. Veličina grudi nema nikakve veze s tim koliko mleka možete proizvesti

Proizvodnju majčinog mleka kontrolišu hormoni poput oksitocina i prolaktina, koji se oslobađaju kada vaša beba sisa. Dakle, što više dojite, vaše telo stvara više mleka kako bi zadovoljilo potražnju.

4. Razni elementi mogu uticati na veličinu vašeg grudnjaka

Vitke osobe ne moraju nužno biti ‘ravne kao daske’, dok bucmastije žene takođe ne moraju da budu dobro obdarene. Trudnoća i menopauza mogu uticati i na veličinu vaših dojki. Veličina grudnjaka koji nosite zavisi od mnogih faktora, poput genetike i oblika tela, a takođe se menja i tokom vašeg života.

„To se obično događa ako žena iznenada izgubi puno kilograma, što može rezultirati smanjenjem veličine grudi. Žene koje prestanu da doje nakon nekoliko meseci takođe bi mogle da dožive značajno smanjenje veličine dojki, jer se tada mlečne žlezde smanjuju“, objašnjava dr. Tan Ja Jun, hirurg za dojke.

5. Najbolje je mamografiju raditi nakon menstruacije

Žene od 40 i više godina trebalo bi da na mamografiju idu jednom godišnje, dok bi se one s 50 i više godina trebalo da se pregledaju jednom u dve godine. Ali, znate li kada je najbolje vreme za mamografiju? Vaše će dojke biti minimalnog obima i najmanje osetljive oko pet do sedam dana nakon početka ciklusa, što je idealno vreme za pregled, objašnjava dr. Čuva.

6. Neke žene mogu da dožive orgazam stimulacijom bradavica

Kod nekih žena stimulisanjem bradavica postiže se isti efekat kao stimulacijom klitorisa. Dakle, moguće je postići orgazam dodirivanjem bradavica.

„Otkriveno je da stimulacija bradavica aktivira istu regiju mozga kao stimulacija klitorisa, vagine i cerviksa. Stoga se čini da mozak žene na isti način obrađuje stimulaciju bradavica i genitalija. Neke žene mogu biti dovoljno uzbuđene da to dovodi do orgazma“, napominje dr. Čuva.

7. Neke osobe se rađaju s više od dve bradavice

Umesto uobičajenog para, neki se ljudi rađaju s dodatnim bradavicama na telu! Dodatne bradavice javljaju se kod otprilike jedne od 8.000 osoba.

„To su manje urođene anomalije koje se nalaze duž embrionalnih mlečnih linija i mogu se pojaviti izolovano ili biti povezane s tkivom dojke“, objašnjava dr. Jun.

Iako su bezopasne, prevelike bradavice mogu biti dosadne jer mogu funkcionisati poput normalne bradavice.

„Kada je prevelika bradavica povezana s tkivom dojke, to tkivo može nabreknuti kad je žena trudna ili doji, pa čak i proizvoditi mleko“, dodaje dr. Jun.

Najčešće nije potrebno nikakvo lečenje, osim ako dodatna bradavica ne uzrokuje probleme poput krvarenja, pojave čireva i sličnog. U takvim će se slučajevima ukloniti, piše Smart Parents.

8. Dlačice su normalne

Svaka žena ima od 2 do 15 dlaka oko bradavica, čak i ako ih niste primetili, one su verovatno tu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grudizenske grudi
Komentari (0)
Dodaj komentar