Ostati pristojan u prisustvu nepristojnih (1)

Kao dete, naučili su vas da se ponašate pristojno – samo što, kad pogledate oko sebe, pristojnost više nije uobičajena. Kao da je postalo "kul" biti nepristojan. Kako, onda, da vi nastavite da se ponašate pristojno i da ostanete smireni, kad svi oko vas kevću uvrede?
Dobra je ideja držati se činjenica. Kad vidite neke zvezde (sportske, filmske i slično), kad vidite druge javne ličnosti, ili popularne televizijske emisije, čini vam se kao da profitiraju na tome što se ponašaju nepristojno, kao da ih tada smatraju opakim i moćnim. Međutim, osim ako i vi zarađujete tako što nepristojnošću privlačite pažnju, ništa pozitivno nećete postići prostaklukom, pa je bolje držati se činjenica. Ono što imate da kažete izložite učtivo i argumentovano. Umesto uvreda i verbalnog prepucavanja, samo izlažite činjenice – tako ćete delovati inteligentije i superiorno u odnosu na one koji se samo trude da nekog "poklope".
Mark Tven je nekada rekao da je bolje ćutati i pustiti ljude da se pitaju jeste li glupi, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju. A većina majki uči svoju decu da, ako nemaju ništa lepo da kažu, bolje je da ne kažu ništa. Kada ste uzrujani i "zagrejani", vrlo je lako biti nepristojan i reći nešto čega ćete se kasnije stideti. U takvim situacijama, bolje je ćutati i čekati da se smirite.
Ako ste skloni tome da eksplodirate i tada svašta kažete, setite se bake ili druge drage osobe koja se trudila da vas nauči pristojnosti. Upitajte se šta bi vam rekla da vas čuje kako se prostački svađate s nekim – i potrudite se da se ponašate tako da ta divna, draga osoba bude ponosna na vas.
Nekad može da bude korisno da se ponašate kao da se radi o poslovnim pregovorima. Ničije mišljenje neće biti promenjeno ako se ponašate nepristojno, zar ne? Ili bar neće biti promenjeno u pozitivnom smislu. Ako imate snažnu želju da dreknete na nekoga, potrudite se da to što dreknete bude nešto pozitivno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

manirimirnepristojnostpristojnostprostakluksmirenostuctivost
Komentari (0)
Dodaj komentar