Osvojite posao iz snova

Izbor odgovarajućeg posla je veoma bitna stvar koja može usmeriti vaš život u sasvim novom pravcu, učiniti ga interesantnijim i sadržajnijim, i doneti vam beneficije koje već duže vreme priželjkujete. U slučaju da imate zakazan poslovni intervju za dobar posao, neophodno je da se pripremite, ukoliko ne želite da propustite šansu koja vam se pruža. U situacijama kada ste pred ciljem, ne treba dozvoliti da vas stvari poput nesigurnosti, lošeg tajminga, brzopletosti ili treme prikažu kao manje kvalitetnu i sposobnu osobu.

Analitičari koji se bave sličnim situacijama tvrde da postoje određene strategije koje vam mogu pomoći da se predstavite u punom sjaju, te da impresionirate svoje buduće poslodavce. Dobar kandidat se u samom startu izdvaja po određenim osobinama: za početak, uvek stiže u zakazano vreme (ili 10-15 minuta ranije). Iako „odelo ne čini čoveka“, praksa je pokazala da je vizuelni utisak i te kako bitan. To ne znači da vaš način odevanja mora pretrpeti drastičnu promenu, već da treba izgledati uredno, nenapadno i sa izvesnom notom stila: personal touch u izboru garderobe za nekoga može značiti da će se isti princip kreativnosti/samosvojnosti ispoljiti i u vašem budućem radu.

Za vreme samog intervjua uputno je kontrolisati određene aspekte svog predstavljanja. Za početak, čvrst stisak ruke ostavlja mnogo bolju impresiju od mlitavog, ili pružanja vrhova prstiju. Potrudite se da pažljivo slušate pitanja koja vam postavlja vaš sagovornik, i da date precizan odgovor. Malo humora nije na odmet, ukoliko je situacija takva da je šala dopuštena – tu možete osvojiti dodatne poene. Takođe, postavljanje provokativnih/inteligentnih pitanja u vezi sa budućim poslom može biti višestruko korisno, jer pokazuje vašu stručnost i ujedno sposobnost da unapred uočite određene mogućnosti, probleme ili zanimljivosti.

Uz sve ovo, osmeh i prirodno ponašanje ponekad mogu da nadomeste nedostatak određenih znanja ili neiskustvo. Nemojte dopustiti da sama situacija utiče na vas u toj meri da talenat i sposobnosti koje posedujete ne dođu do izražaja – budite šarmantni, i verujte u sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar