Otarasiti se neželjenih gostiju (1)

Kaže se „Svakog gosta tri dana dosta“. Gostiju vam često bude dosta i u mnogo kraćem roku, samo može biti problem kako da ih se na učtiv način oslobodite, naročito ako se radi o osobama koje imaju višak slobodnog vremena, a navikle su da navrate kod vas kad god im je dosadno.
Poseban problem s takvom vrstom ljudi imate ako ste veći deo dana kod kuće. Recimo, radite nešto od kuće, ili ste nezaposleni, ili ste „samo“ domaćica. Oni koji kod vas svaki čas navraćaju kao da pretpostavljaju da ste, zato što ste veći deo dana kod kuće, besposlene, makar vi bile i pretrpane poslom. U kući bar uvek ima posla, a ako još od kuće i radite nešto, teško da imate vremena za sve one koji se dosađuju pa upadnu kod vas kad im padne na pamet (komšinice koje idu od kafe do kafe, prijatelji i/ili rođaci koji su bili u prolazu (i tako skoro svaki dan, popolaran nešto vaš stan da se prolazi pored njega), dramatične prijateljice ili rođake koje svaka dva dana imaju novu tešku dramu o kojoj moraju da vam sve ispričaju odmah sad…).
Ako ste na to i vi fini, smatrate da, kad ste već tu, ne možete nenajavljene goste tek tako da izbacite, pozdravićete ih dobrodošlicom, ponuditi kafom, sebi reći da uvek ima vremena za malu pauzu… Vreme za malu pauzu se može naći, to je tačno, samo što ova vrsta gostiju najčešće ostane znatno duže od toga – a zbog vašeg gostoprimstva i činjenice da ste uvek tu nastave da navraćaju kad god nemaju ništa pametnije da rade; što će reći svaki dan, ako ne i češće. Vi im povremeno napomenete da imate posla, ili počnete nervozno da se osvrćete, a oni to ili ignorišu ili kažu: „Trebalo bi da krenem“, i ostanu bar još sat vremena. Uz nekoliko takvih svakog dana, vaši živci će ubrzo biti prilično istanjeni, da i ne spominjemo da ćete patiti od hroničnog nedostatka vremena.
Šta s takvim gostima? Ne morate ih trpeti, to je sigurno – nije baš da sedite pored njih u avionu, pa dok traje let, jednostavno nemate kud. Pošto je očigledno da ne shvataju ili ignorišu diskretne signale da imate posla i da bi trebalo da idu, pokušajte s nečim malčice direktnijim, a i dalje učtivim. Sutra pročitajte predloge šta biste konkretno mogle da pokušate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nezeljeni gostipostupanjeuljudnost
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jelena Vićentijević

    Eee…

  • Tanja Jovanović

    Sve je to super, te varijante i nisu strašne. Nego, dajte predlog šta sa gostima koji stignu sa punom torbom stvari, pa i ona „Svakog gosta tri dana dosta je“.