Pažljivo odabrati rutinu

O rutini svakodnevnog života često se priča kao o nečemu negativnom. Međutim, rutina kao takva ne mora da bude loša – to je način da sebi olakšate život i da ne morate da razmišljate o svakoj sitnici, samo se treba pobrinuti da vam se ta rutina dopada.
Svakako da neće smetati ni ako povremeno razbijete rutinu; svima su nam neophodne i nove stvari, nova događanja, nova poznanstva ili, jednostavno, neka promena, ali veći deo života ćete voditi rutinski, pa bi tu moralo da se nađe i ono što vam se zaista dopada i što vam svakodnevicu čini lepom a život vredan življenja.
Danas, kada većina živi brzim životom, često je uverenje da je pretrpan dnevni raspored ono što život čini produktivnim i vrednim poštovanja. Pa, možda će vas neko i smatrati vrednim poštovanja, ako vas uopšte primeti zbog brzine kojom vodi sopstveni život, ali ako „pregorite“, uopšte nećete moći da budete produktivni, a sasvim sigurno nećete biti ni srećni.
Šta je onda to što bi trebalo da se nađe u svakodnevnoj rutini? Smeh, kao jedno. Čitajte viceve. Razgovarajte s duhovitim ljudima. Gledajte, zajedno s porodicom, neku komediju. Pustite decu da vas propisno izgolicaju. Nabavite neke luckaste igračke, slike, bilo šta što vas sigurno može nasmejati. Smeškajte se sebi u ogledalu, makar i silom, makar se kreveljili sebi dok se od muke ne nasmejete. Bitno je da se svaki dan nasmejete – na vama je da se opredelite za način na koji ćete to postići.
Bitan deo svakodnevne rutine je i odmor. Danas se skoro niko ne odmara dovoljno. Ne mislimo samo na fizički odmor već i na psihički – mnogi, čak i kada nateraju sebe da sednu na 15 minuta, i dalje intenzivno razmišljaju o svemu što još treba da urade, o onome što su već uradili, svega tu ima osim relaksacije. Tu pomaže ako kao deo dnevne rutine ubacite, po mogućnosti svakog dana u isto vreme, barem 15 minuta koji su posvećeni samo odmoru i relaksaciji, jer ćete tada navići da je to vreme rezervisano za odmor i ni za šta drugo (desiće se nekad da baš u to vreme ne možete da se odmarate, ali to bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo).
I treći deo svakodnevne rutine koji bi trebalo da bude prisutan jeste makar sat vremena kvalitetno provedenih s porodicom (nije bitno da li tu porodicu činite samo vi i vaš partner ili imate i decu) – vreme tokom koga ćete razgovarati, razmenjivati novosti, rešavati porodične probleme (može u toku večere ili nakon večere). Vreme koje neće biti samo zajedničko vegetiranje pred televizorom; vreme tokom koga ćete se radovati što imate porodicu koju volite, što je mnogo važnije od toga da imate najnoviji model ovoga-ili-onoga, puno novih cipela i garderobe, tašnu koja košta koliko tri vaše plate. Same ste? Onda uživajte u društvu svoje jednočlane porodice, radujte se svemu lepom što vam se desilo tog dana, svemu lepom što ste postigle u životu, i smislite poneki način da u svoj život unesete još malo radosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

odmorposaorelaksacijarutinasmehstres
Komentari (0)
Dodaj komentar