Piling moj voljeni (1)

Svaka žena voli da joj lice blista, osim ako to nije posledica masne kože. Lice koje blista od sreće, zdravlja, lepote – to je svakako prijatan prizor. Metod kojim se najefikasnije postiže potpuno prirodno blistanje lica jeste piling. Kako to? Tako što se pilingom uklanjaju mrtve ćelije sa kože – kad se mrtve ćelije nagomilaju na koži, koža se peruta i izgleda umorno, pa njen prirodni sjaj ne može da dođe do izražaja. Naravno, sa pilingom mogu nastati i problemi, ukoliko je sredstvo za piling preagresivno, pa ozledite ili iziritirate nežnu kožu lica. Da ne bi došlo do toga, predlažemo vam pet bezbednih metoda pilinga, uz savet koja vrsta pilinga odgovara kom tipu kože.

Za početak, da navedemo opšta pravila kojih se valja držati kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Preporučljivo je da, kad odaberete sredstvo za piling, prvo to sredstvo isprobate na maloj i osetljivoj površini kože, recimo, iza uha ili na koži vrata; tako ćete saznati da li vam je to sredstvo preagresivno. Tri do pet dana pred piling trebalo bi da izbegavate korišćenje kozmetičkih proizvoda koji sadrže retinol, vitamin C ili nešto na bazi hidroksilne kiseline – da vašem licu ne bi „bilo previše“. Posle svakog pilinga treba hidrirati kožu i ne izlagati je suncu 24 časa nakon pilinga.

Rastvori hidroksilne kiseline: to su uglavnom glikolna i salicilna kiselina; one deluju tako što razlažu vezivne supstance pomoću kojih se mrtve ćelije drže jedna za drugu i za površinu kože. Ovi rastvori koriste se tako što se četkicom nanesu na lice, ostave da stoje oko pet minuta, a zatim isperu ili neutrališu. Ovakav piling koristi se jednom ili dvaput nedeljno, a pogodan je za masnu i normalnu kožu.

Tupferi sa hidroksilnom kiselinom: u principu, deluju isto kao i rastvori hidroksilne kiseline, samo što tupferi mogu da upiju ograničenu količinu, pa ćete dobiti blažu dozu. Zato su, pored masne i normalne kože, pogodni i za suvu kožu (samo nisu za osetljivu kožu). Zbog blaže doze, ovi tupferi mogu se koristiti svaki drugi dan, plus su vrlo praktični za upotrebu i zgodni za nošenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar