Piling moj voljeni (2)

Enzimski pilinzi: enzimi rastvaraju proteine u izumrlim ćelijama površinskog sloja kože. Ne prodiru u dublje slojeve kože, pa mogu da ih koriste i oni sa osetljivom kožom (ali nisu pogodni ukoliko vam je koža masna, jer su za to preslabi). Sredstvo se nanese na lice i nakon deset minuta ispere. Najpogodnije je da eksperimentišete sa dužinom delovanja i učestalošću korišćenja; većina žena otkrije da im je idealna varijanta jednom ili dvaput nedeljno.

Mikrodermoabrazivna sredstva: to je mehanička vrsta pilinga – sitnim česticama mehanički se uklanjaju odumrle ćelije kože. Ove čestice danas su sitnije nego nekad, pa je znatno manja verovatnoća da ćete greškom ozlediti ili ogrebati kožu. To je i veoma efikasno sredstvo za čišćenje pora. Koristi se tako što njime izmasirate lice, a zatim ga isperete. Preporučena upotreba je jednom nedeljno, a pogodno je za masnu i normalnu kožu.

Kreme sa eksfolijativnim dejstvom: to su blage kreme sa malom količinom hemijskih eksfolijanata (uglavnom alfa ili beta hidroksilne kiseline), i zbog toga što su tako blage, treba ih koristiti duže vremena da bi se postigao efekat pilinga. Najbolje je jednom dnevno naneti ih na lice umesto uobičajene noćne kreme (ovo sredstvo se ne skida). Nije dobro koristiti ih umesto dnevne kreme, jer se tada može desiti da vam, zajedno sa izumrlim ćelijama, uklone i sredstvo za zaštitu od sunca. Kreme sa eksfolijativnim dejstvom pogodne su za normalnu, suvu i osetljivu kožu.

Da biste pravilno procenile kako neko sredstvo za piling deluje na vas, potrebno je da bar mesec dana koristite samo to sredstvo. Ako u roku od maksimum dva meseca ne postignete ono što ste želele, to je siguran znak da bi trebalo da potražite neko drugo sredstvo – tako kažu dermatolozi. Potraga za onim pravim sredstvom se isplati, jer ćete, kad ga jednom nađete, moći da svima „pokažete pravo lice“ – sveže, nežno, nasmejano, blistavo, oslobođeno svih nepoželjnih naslaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar