Pilule za abortus su opasne (1)

Nije mali broj žena koje, kada čuju da postoje nekakve "pilule za abortus", pomisle da je to nešto baš zgodno i da mogu, ako već dođe do takve nemile situacije, samo da popiju pilulu, malo ih boli stomak, malo krvuckaju, i sve se uskoro završi u privatnosti njihovog sopstvenog doma. A stvari uopšte nisu ni toliko jednostavne ni toliko bezopasne.
O kakvim se tu tabletama radi? Možete naići na oznake RU 486, poznatiji naziv je Mifegyn. To nije lek koji se može kupiti u slobodnoj prodaji, niti je reč o nečemu što možete samo tako obaviti same, kod kuće, gde vas niko ne gleda i gde niko ništa neće saznati. Nakon uzimanja ovih tableta dešavali su se smrtni slučajevi (uglavnom zbog infekcije ili sepse, zabeležen je i slučaj da je jedna žena iskrvarila na smrt), a dešavalo se i da pored uzimanja pilula bude neophodna i kiretaža, jer nije izbačen ceo plod, a neizbačeni ostaci mogli bi dovesti do sepse i smrti. Uz to, izvestan broj dama je posle uzimanja ovih tableta iskusio znatno jače krvarenje nego tokom menstruacije ili nakon klasične kiretaže.
Kako bi uopšte izgledala procedura uzimanja "pilula za abortus"? Prvo se u bolnici proveri da li je trudnoća u materici, jer bi žena mogla da iskrvari na smrt ako je reč o vanmateričnoj trudnoći. Zatim se proverava da nema kontraindikacija (pored vanmaterične trudnoće, tu spadaju i dojenje, pušenje, astma, veoma nizak pritisak itd.), žena pod nadzorom lekara popije tabletu i ide kući. Kod lekara se vraća posle dva dana i tada stavlja četiri vaginalete, i ostaje u bolnici tokom popodneva (pominje se i varijanta da žena prvi put popije dve tablete, nakon dva dana još dve i tada joj lekar stavi vaginaletu). Većina žena pobaci nakon četiri sata. Krvarenje traje još nekoliko dana (u nekim slučajevima i po mesec-dva), žena dolazi na kontrolu nakon petnaest dana – kontrolišu joj krv i radi se ultrazvuk da bi se proverilo da li je nešto ostalo u materici i da li je neophodno uraditi i kiretažu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

abortuskontracepcijapiluleriziktrudnoćazdravlježene
Komentari (0)
Dodaj komentar