Plivanje i zdravlje

Ukoliko vam ne prija trčanje po hladnom zimskom vremenu, a poskakivanja na aerobiku nisu prijatno iskustvo, ako vas ne privlače skupi teniski tereni i (još skuplje) skijanje, tada je pravo rešenje za vas – plivanje. Ovaj lep i jednostavan sport ne zahteva specijalnu opremu i nadobudne trenere, već je dovoljna voda (bilo koji lokalni bazen), kupaći kostim i vaša dobra volja da se rekreirate.

O plivanju kao sportu misli se sve najbolje još od antičkih dana. Danas se zna da plivanje najpravilnije aktivira većinu mišića tela, poboljšava rad srca i pluća, uz niz drugih zdravstvenih beneficija. Uopšte, vežbanje u vodi godi svima, a posebno onima koji imaju problema sa viškom težine, nedostatkom kondicije, artritisom. Istraživanja čak pokazuju da ženama u drugom stanju izuzetno prija povremena „doza“ plivanja.

Za one koje žele da smršaju plivanje je odličan način da izvan strogih (i često nepravilnih) dijeta „sagore“ potrebnu količinu kalorija i ujedno porade na tonusu svojih mišića. Povrh svega, dodir vode ima izuzetno antistresno dejstvo, tako da je odluka da se, umesto omiljenog kluba, uveče poseti obližnje plivalište višestruko korisna. Nema razloga za često preteran strah od prehlada ili infekcija: uz malo obazrivosti, redovno tuširanje i sušenje kose – bićete najverovatnije zdravi kao dren.

Ako se najradije opredeljujete za „grupne sportove“, napravite od plivanja pravu socijalnu feštu: pozovite prijatelje, ili pak povedite decu. Ispunite sebi duge zimske časove prijatnom i korisnom aktivnošću koja će vas zdravstveno i kondiciono držati u dobroj formi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar