Pomiriti se s prijateljicom (1)

Svađa s dobrom prijateljicom se može desiti, i povremeno se i desi, svakome – a onda bi trebalo pomiriti se, što ponekad, iz raznoraznih razloga, ne ispadne nimalo lako. Kao što svi znaju, pomiriti se s nekim ipak nije nemoguća misija.
Ne znate više ni same ko je počeo svađu, vi ili ona. Još manje znate kako su stvari dospele tako daleko, zašto su sve te ružne reči izgovorene, sve te uvrede izrečene, sve te optužbe pale – znate samo to da već neko vreme ne razgovarate sa ženom koja vam je dugi niz godina prijateljica. I nedostaje vam. Volele biste da se pomirite. Ali…
Imate i vi svoj ponos. Zašto biste vi morale da učinite prvi korak? Da joj je stalo da se pomirite, zar vas ne bi već sama zvala? A još ako smatrate da je sukob njena krivica, da je ona ta koja je otišla predaleko, "prva počela", ili nešto te vrste, tek je onda teško učiniti prvi korak ka pomirenju.
Međutim, ko god da je "kriv" (a za sukob je uvek potrebno dvoje, ne može jedan sam da se svađa ako drugi to odbije), to vas ne sprečava da učinite prvi korak ka pomirenju. Imate i vi svoj ponos? To je u redu, niko ne kaže da će vas taj prvi korak uniziti, niti da ste obavezni da padnete na zemljicu crnu i molite za oproštaj. Sve što činite je hvale vredan pokušaj da obnovite prijateljstvo – i da se same osetite bolje, umesto da puštate da nezadovoljstvo u vama raste, i da i vama i prijateljici postaje sve teže da obnovite komunikaciju.
Prvi korak bi bio da rešite da više ne čekate, već da pokušate da obnovite komunikaciju. Ako vam se to i dalje čini nemogućim, izazovite same sebe da smislite bar jedan dobar razlog zbog kojeg se ona ponela onako kako se ponela. Nemojte odmah reći da takav razlog ne postoji, jer da ne postoji, ono što se desilo ne bi se desilo. Samo probajte da smislite šta ju je navelo da se tako ponese (ne mora uopšte da uključuje vašu krivicu, možda je ona nešto pogrešno razumela, a osetljiva je na to), to će vam pomoći da se podsetite da postoji i njena strana priče, i olakšaće vam da je pozovete.
Sutra pročitajte šta dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prijateljicesvađazene
Komentari (0)
Dodaj komentar