Postepen prelazak na zdrav režim ishrane

Samim klikom na ovaj članak ste se kvalifikovali u kategoriju ljudi koji vole da čitaju o zdravoj ishrani. Ali – da li imate snage da ono što pročitate primenite i na sopstveni život? Ma koliko nekada u novinama sve to izgledalo jednostavno, samo vi znate koliko je teško reći „zbogom“ svim onim visokokaloričnim zadovoljstvima. Upravo zbog toga vam nudimo jedan kratak vodič koji vam može pomoći u nameri da sebi i svojoj porodici postepeno obezbedite zdraviji i kvalitetniji život.


  • Zamenite običnu kafu onom koja ne sadrži kofein jednom dnevno. Posle izvesnog vremena dodajte kao zamenu još jednu šoljicu kafe bez kofeina. Takođe, umesto šlaga stavljajte u kafu mleko.

  • Vodi u kojoj kuvate povrće ili testeninu nije potrebna so. Smanjujte so postepeno, a kasnije potpuno izbacite slanik sa stola za vreme večere. Umesto toga, eksperimentišite sa biljem i mešavinama začina.

  • Pomešajte beli pirinač sa onim braon boje. Pirinač koji ima braon boju je, u stvari, integralni pirinač i može se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane. Vremenom, pređite u potpunosti na braon pirinač.

  • Jednom nedeljno služite večeru u kojoj nema mesa (npr. pasta, supa…).

  • Voće je bogato vitaminima i mineralima što ga čini sjajnom užinom. Kalorične krofne radije zamenite ukusnim voćem.

  • Koristite margarin umesto butera kada pripremate nešto.

    Ne žurite sa promenama, vašoj porodici će biti potrebno vreme da se navikne na nov režim ishrane. Ali, verovali ili ne, možda će uskoro doći trenutak kada će vam se dopasti ukus hrane sa malim procentom masti i velikom količinom vlakana, a to je rezulatat koji je ostvarljiv i za koji se vredi boriti.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar