Praznična viđenja

Praznici – uvek vas podsećaju na ludnicu (nema veze što nikada niste videle unutrašnjost neke, praznici vas podsećaju na vašu ideju ludnice). Svaki put planirate da se „ljudski odmorite“ u vreme praznika, a završite viđajući se sa sto hiljada ljudi, ili nešto slično. Ni same niste sigurne u svoja osećanja u vezi s praznikom. Recimo, desi se da se osetite sentimentalno zbog praznika, pozovete osobu s kojom se niste videle godinama, dogovorite se da se vidite – a kada se vidite, vrlo brzo vam se učini da to i nije bila baš briljantna ideja. A tek viđenja s porodicom…

U neku ruku, čak i ako imate porodicu s kojom se dobro slažete, jedva ste dočekale da se osamostalite – a onda, kad dođu praznici, roditelji, braća i sestre samo nešto traže od vas. Traže vaše vreme (jako mnogo vašeg vremena), pomoć u spremanju ovoga ili onoga, i ne prihvataju odbijanje – hej, pa porodica su vam, kako možete da ih odbijete? Naročito ukoliko još uvek nemate svoju decu ili ste čak i singl, vašim dragim roditeljima bude nezamislivo da vi imate i nekih drugih planova za praznike, a ne samo da budete s njima. Treba preživeti toliku pažnju i ljubav, i to, po mogućnosti, bez osećaja krivice što zanemarujete mamu i tatu i batu i seku.

Problem s viđenjem s porodicom je što ste navikle na samostalnost – a onda je, nakratko, delom izgubite dok se viđate s roditeljima. Vaš i njihov stil života su nužno različiti, još i više nego što se razlikuju vaš stil i stilovi vaše braće i sestara. Onda je njima, naravno, teško da sagledaju stvari iz vašeg ugla – oni samo znaju da vas vole, da konačno imate nešto vremena da ga provedete s njima i žele da to vreme s njima i provedete.

Situaciju možete da pokušate da smirite tako što ćete im staloženo objasniti da imate i svoj život i obaveze i da ćete, koliko god možete, biti s njima – ali, koliko ne možete, ne možete. Dok ste s njima, pokušajte da ne čekate nestrpljivo na vreme kada ćete otići i vratiti se sopstvenom životu, već da im se zaista posvetite. To bi trebalo da ih koliko-toliko umiri i da dovoljno pomogne atmosferi da možete stvarno da uživate s porodicom – tada vam i vreme provedeno s njima neće toliko naporno pasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar