Prednosti hobija (1)

Ukoliko ste pretrpane obavezama i borite se da obezbedite egzistenciju svoje porodice, može delovati suludo da se bavite nekim hobijem, umesto da u to vreme radite nešto korisno, ako može, i nešto što će doneti novac. Međutim, kao aktivnost koju radite čisto za sebe, hobi je neophodan koliko i spavanje ili hrana.
Imati neki hobi je izuzetno korisno, iz više razloga. Svakom od nas je neophodno vreme koje ćemo posvetiti samo sebi. Ne predlažemo vam sebičluk, niti da zanemarujete uplakanu gladnu decu dok se vi satima bavite svojim hobijem, ali ukoliko nimalo vremena ne posvetite samo sebi, osećate se sve zlovoljnije i sve lošije, a to se onda odrazi i na sve ostalo što radite.
Kada se bavite nečim što volite, osećate se dobro, vedrije nego inače, a postajete i kreativniji. Mnogima se desi da im, dok se bave hobijem, "sine" rešenje za, recimo, novčani problem koji trenutno imaju. Ili, ne nađete rešenje, ali vam problemi lakše padnu jer se bolje osećate, jer vas hobi osvežava, osećate se kreativno i verujete da nećete propasti.
Neki bi rekli da je hobi takođe moguće vremenom pretvoriti u unosan biznis. Ponekad jeste – samo što je zadovoljstvo koje dobijate od hobija znatno veće kad se njime bavite samo iz uživanja, bez prilagođavanja onome za šta mislite da bi se bolje prodalo. Još nešto: osećanja su zarazna. Ukoliko ste vi veseli i dobro raspoloženi, to će se preneti i na vama drage osobe, a ukoliko ste vi konstantno pod stresom, i vama bliske osobe osetiće nervozu i neraspoloženje. Tako da se, brinući se o svojim potrebama, istovremeno brinete i za druge.
Sad, to sve može da zvuči lepo i krasno, ali kako u opštem haosu odvojiti vreme i energiju za hobi? Za početak, trebalo bi razmisliti za šta uopšte želite da vam bude hobi koji će vas ispunjavati zadovoljstvom. Da biste to učinile, setite se svog detinjstva, kada ste imale znatno manje obaveza, setite se šta vam je tada donosilo izraženo osećanje sreće i slobode (slikanje, crtanje, vožnja bicikla…). Ne mora da znači da bi vam ista zanimacija podjednako prijala i danas, ali ako se setite šta vam je u toj aktivnosti tada pružalo toliko zadovoljstvo, biće lakše smisliti koja bi vam aktivnost danas pružila nešto slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hobikreativnostobavezeslobodno vremezadovoljstvo
Komentari (0)
Dodaj komentar