Prednosti hobija (2)

Juče smo pisali o neophodnosti hobija kao o obliku vremena za sebe. Jednom kad prihvatite potrebu da napravite mesto za hobi u svom životu, ostaje vam da to i ostvarite, za početak, time što ćete smisliti šta je to uopšte čime želite da se bavite iz čistog uživanja.
Kada to smislite, odvojite određeno vreme za hobi, baš kao što ga odvajate za jelo ili spavanje, i ne dopustite da vam nešto drugo okupira to vreme, baš kao što ne biste dopustile da vas neko odvuče od toga da bolesno dete odvedete kod lekara. Naravno, može se desiti da iskrsne nešto zaista neodložno, ali ako nije baš hitan slučaj, vreme koje ste odvojile za sebe zaista posvetite sebi. Mali trik: kada planirate vreme, prvo isplanirajte kada ćete se baviti hobijem, a onda ubacite i ostale neophodne aktivnosti. Princip je sličan onome kada u avionu prvo treba da sebi stavite masku s kiseonikom, pa tek onda detetu – jer detetu neće nimalo pomoći ako se mama onesvesti ili uguši, i ne bude u stanju da mu pomogne ukoliko mu zatreba još nešto.
Još jedna stvar: redovno podsećajte sebe da u hobiju ne morate da briljirate, kao i da je potrebno vreme da nešto naučite i da vam to krene. Ne možete za jedno veče postati savršene u plesu, ni u pletenju, niti u ma čemu što odaberete kao svoj hobi. Niko to ne može. Niti je bitno da savršene postanete ikad – važno je da u tome uživate, a bar neki stepen veštine će vremenom sigurno doći.
Mentalno mnogo pomaže ako i fizički odvojite neko mestašce koje će biti simbol vašeg hobija. Bilo da je to ugao u kome slikate, ćošak za vaš bicikl, fotelja u kojoj sedite i heklate, fizičko mesto za vaš hobi pomoći će vam da i mentalno napravite mesto za njega u svom životu.
Za kraj: upamtite da vam nije neophodno da se satima bavite tim hobijem. Neretko za to zaista nema vremena, recimo, ako ste zaposlena mama koja se uz to brine o dvoje male dece. Ali, može da bude sasvim dovoljno i nekoliko minuta sada, pa nekoliko minuta kasnije u toku dana… Ako svirate nešto radi svog uživanja, vežbanje može da potraje i pet-deset minuta, možete voziti bicikl nekoliko krugova oko zgrade pa se vratiti i pripremiti večeru. Glavno je da tog zadovoljstva u vašem životu ima, i da ga ima redovno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hobikreativnostobavezeslobodno vremezadovoljstvo
Komentari (0)
Dodaj komentar