Prepoznati endometriozu

Bolne menstruacije nisu nikakva retkost i imaju različite uzroke. Jedan od mogućih uzroka je i endometrioza, oboljenje na koje se ređe posumnja i koje može otežati začeće, ali je, jednom otkriveno, daleko od neizlečivog.
Šta je zapravo endometrioza? To je oboljenje materice prilikom koga unutar same materice rastu „ostrvca“ tkiva koje je po strukturi veoma slično materičnom tkivu. Kako sazreva jajna ćelija, tako i ta „ostrvca“ bujaju i potom se odvaljuju i izlaze s uobičajenim mesečnim odlivom. Zbog toga su mesečni odlivi veoma obilni, a uz to su praćeni i bolovima.
Kako da pretpostavite da imate ovo oboljenje? Jedan simptom su, svakako, veoma obilni odlivi. Zatim, tu su i jaki bolovi, toliko jaki da iz kreveta ne možete da ustanete, traju u toku prva tri dana ciklusa i jedino lekovima protiv bolova možete da ih ublažite. Ovim simptomima pridružuju se i jake glavobolje, toliko jake da često budu praćene mučninom i povraćanjem, a lekovi protiv bolova mogu samo delimično da ih ublaže. Ove glavobolje počinju nekoliko dana pre mesečnog ciklusa i traju nekoliko narednih dana.
Još jedan simptom je i bol prilikom seksualnog odnosa, naročito ako je odnos u vreme ovulacije ili u danima pred menstruaciju. Ponekad (slabiji) bol ostane i posle odnosa i traje dva-tri dana. Na kraju, tu je i osećaj premorenosti, pošto se obilnim odlivima i bolovima organizam iscrpljuje. Umor je toliki da se žena čak i budi umorna, i stanje joj se pogoršava u toku dana, sve dok ne dođe do toga da mora da sedne ili da legne, makar to bilo i na nekoliko minuta.
Endometrioza se vrlo lako može otkriti pregledom, to jest, ehografijom. A jednom kada se ustanovi, postoji više načina lečenja. Privremeno, problem se može rešiti pilulama, posebno kontraceptivnim, jer one blokiraju rad jajnika pa se tako smanje i bolovi i količina izlivene krvi – slično dejstvo imaju i vaginalni prsten ili kontraceptivni flaster. U težim slučajevima koriste se jači lekovi, koji privremeno blokiraju proizvodnju estrogena i izazivaju prolaznu menopauzu, samo što oni mogu da se koriste najviše osam meseci jer s vremenom izazivaju oštećenje kostiju.
Moguće je i lečenje operacijom. Koristi se laparoskopska tehnika, u rupicu ispod pupka se ubaci cevčica s mikrokamerom kako bi se uočila sva endometriozna tkiva, koja se zatim hirurškim putem otklanjaju. Ova operacija radi se pod opštom anestezijom, a u bolnici se ostaje nekoliko dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Jovana Mitić

    Ja sam operisala laparoskopski endometriozu pre godinu dana, a sada se pojavila na drugom jajniku. Ne znam da li da budem na antibebi pilulama ili da opet idem na operaciju?

  • Mira Damnjanović

    Ovaj tekst me je ohrabrio. Lečim se od steriliteta, i postoji sumnja da je endometrioza. Prema vašim objašnjenjima, ja nemam simptome te bolesti. Nije mi, samo, jasno kako se radi ehografija. Tekst je sažet, jasan i razumljiv osobama koje ne znaju stručnu terminologiju. S poštovanjem.