Prestati sa zvocanjem (3)

Zvocanje je veliki problem, kako za one kojima zvocaju (izluđuje ih), tako i za one koji zvocaju, jer sasvim sigurno ne zvocaju hobija i lake zabave radi. Potrebno je naći zaista jak motiv da bi se prestalo sa zvocanjem.
Glavni motiv za prestanak sa zvocanjem je taj što ono jednostavno ne funkcioniše. Zvocanjem ne možete nikoga naterati da se trajno promeni, možete ih prisiliti da nakratko popuste, ali zvocanje samo pritiska osobu kojoj se zvoca, ponavlja joj da nešto nije u redu s njom i optužuje je za to. Recimo, kad kupite desetak čokoladnih bananica, vaše dete nije u stanju da se suzdrži i pojede jednu, ono ih pojede sve – razlog bi mogao da bude biohemijske prirode, emotivan, hormonalni, kompulsivni i ni u jednom od navedenih slučajeva ne pomaže ako mu kažete: "Vidi kakvo si prase, ugojićeš se još i više ako nastaviš da ždereš slatkiše". Ali, kako samo pustiti dete da se na takav način prejeda, kad znate da je to štetno za njega? Ne treba ga pustiti da se prejeda, samo promeniti pristup.
Kako? Ne napadati ga. Umesto toga, pokazati mu da ste na njegovoj strani. Reći nešto kao: "Vidim da ne možeš da se suzdržiš da ne pojedeš sve te čokoladne bananice. Razumem te, i meni bi bilo teško da se suzdržim kad bih pred sobom imala tonu svojih omiljenih slatkiša, iako znam da to ne treba da radim. Šta kažeš da ti ubuduće kupujem nešto drugo za grickanje?" Ovo neće "preko noći" dovesti do željenog rezultata (da dete ne jede previše slatkiša). Možda do željenog rezultata ne dovede nikad, ali su šanse mnogo veće da ćete uspeti tako, ako ne iznosite optužbe već pokazujete da ste na istoj strani.
Odustajanje od zvocanja nije odustajanje od ljubavi niti od vođenja računa o nekome. Samo je odustajanje od iluzije da imate potpunu kontrolu nad tuđim životom (a nemate je, i deca i odrasli na kraju postupe onako kako oni žele) – a za izražavanje ljubavi i brige definitivno postoje bolji načini od beskrajnog ponavljanja da neko ne prestaje s prežderavanjem ili da nikad ne misli na vas, već samo na sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

zenezivotzvocanje
Komentari (0)
Dodaj komentar