Prija kad naučite nešto novo

Uvek je dobro znati šta sve može da vam unese radost u život, šta sve može da vam prija – napora i stresa je previše, i svaka trunka nečeg lepog je dobrodošla. Jedna od radosti u životu je naučiti nešto novo, i to ne mora da bude nešto za šta su vam potrebne godine da savladate.
Ta činjenica je dobro poznata autorima kvizova. Većinu obraduje kad znaju tačan odgovor na neko pitanje iz kviza, učestvovali u njemu ili ne, a prija i osećaj da ste, gledajući kviz, naučili neke nove stvari (zapravo niste, samo ste čuli podatke koji, za vas, nisu ni sa čim povezani, pa ćete ih vrlo brzo zaboraviti, ali ćete nakratko imati taj lep osećaj da ste naučili nešto novo) – to su samo neki od razloga zbog kojih su kvizovi toliko popularni. Međutim, ne morate zavisiti od kvizova da vam poprave raspoloženje, niti morate provesti godine temeljno učeći nešto da biste se osetili stvarno dobro. Ovakvu radost možete u prilično kratkom roku priuštiti sebi praktično svakog dana.
Kako? Recimo, u toku neke pauze posvetite petnaestak minuta pretraživanju interneta kako biste našli i pročitali nešto što vas zanima. Nije isto kao kada biste godinama nešto pomno proučavali, naravno, ali ćete ipak nešto naučiti i obradovaćete se tome. Ono što je bitno da bi ovaj metod uspeo: budite iskreni. Čitajte o nečemu što vas zaista zanima, ne o nečemu za šta mislite da o tome, kao obrazovana/informisana/kakva god osoba morate da čitate, ili za šta mislite da vam je dužnost da to znate, ili da vam je korisno da to znate. Proučavaćete u nekom trenutku i takve stvari, ali ono što će vam doneti najveću radost je ono što vas stvarno zanima.
Pored ovakvih kratkih pretraga, radost mogu da vam donesu i knjige, onda kad imate malčice više vremena – odete u knjižaru ili biblioteku i uzmete knjigu koja se bavi temom koja vas interesuje. Opet: mada ćete proučavati i knjige koje su vam potrebne da biste napredovale u poslu, ili bile informisane, ili naučile nešto o nekoj temi o kojoj osećate da morate da znate više, najviše radosti doneće vam knjige koje se bave onim što vas baš zanima. Radovaćete se dok ih budete čitale i radovaće vas što ste naučile toliko toga novog.
Učenje nije muka, ne kada učite ono što vas iskreno zanima. Tada je to velika radost – priuštite je sebi što češće možete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

učenjeuspehzene
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Gorgina Jaćimović

    Šta bih ja bez vaših tekstova?! Moj moto je sličan ovom tekstu. Ne možete imati toliko prijatelja od kojih možete mnogo naučiti, ali možete od knjiga različitog žanra stvoriti te prijatelje. Iskren pozdrav!

  • Dijana Ranđelović

    Tačno, potpuno se slažem. Bravo!