Prijatelji traže skupo za rođendan

U vreme kada kao da je sve više gramzivosti i sebičluka, nažalost, to se odražava i na prijateljstva, pa se tako desi da prijatelji, zaboravljajući na pristojnost, za neke prigode od vas traže nešto nerazumno skupo – recimo, za svoj rođendan.
Nekada to ispolje tako što vam "suptilno" kažu šta bi želeli za rođendan, a to što bi oni voleli je daleko van vaših finansijskih mogućnosti. A nekada poklone i ne spominju (što je jedino pristojno, pokloni su nešto što se daje, a ne nešto što se traži ili naručuje od prijatelja), već žele da rođendan proslave izlaskom u određeni lokal, i pri tom im ne pada na pamet da časte, nego očekuju ili da vi častite njih, ili da svako plati svoje, a lokal je izuzetno skup. I ne obaziru se na to da li se neko od prijatelja koje su zvali bori s finansijskim problemima, da li je, možda, zbog krize izgubio posao, da li ima ikakav način da to sebi priušti, da li želi da na jedan izlazak, pa makar to bio i rođendan prijatelja, potroši toliko mnogo – oni bi da idu tamo, i upute poziv. A vi vidite šta ćete i kako ćete.
U takvim situacijama, kad ljudi sebično i razmaženo gledaju samo šta bi oni hteli, ne i da li vi to možete, sasvim je moguće da poželite da ih zadavite (figurativno) ili da viknete na njih kao što bi neko podviknuo detetu koje izvoljeva. A opet, ne želite da budete nepristojni, niti da zbog takve stvari gubite živce, i niste sigurni kako da postupite.
Kad je nekom rođendan i vi za to znate, red je čestitati. To možete da učinite – pristojne reči bar ništa ne koštaju. Što se tiče skupog poklona ili još skupljeg izlaska, nakon što ste im poželeli srećan rođendan možete se izviniti i reći da taj poklon ili taj izlazak vi finansijski ne možete da priuštite.
Ko može i ko je voljan da im priušti to što traže, to će i učiniti – a moguće je da, kad vide da su na rođendan posle svojih zahteva ostali sami, malo bolje razmisle o onome što traže. Ili možda i neće razmisliti, ali to neće biti vaš problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gramzivostprijateljisebičlukskupo
Komentari (0)
Dodaj komentar