Problem s komšijama

Na dobrosusedske odnose se danas sve manje misli – neretko ne znamo ni komšije vrata-do-vrata, a kamoli ostale. Ipak, i bez poznanstva s njima moguće je da nam nešto kod njih smeta, i tada je potrebno veoma pažljivo to rešavati.
Neko bi se upitao zašto rešavati pažljivo ako se s tim ljudima praktično i ne znate niti vas je briga za njih. Ukoliko odgovor "zato što je to stvar elementarne pristojnosti" kod nekog "ne pije vodu", mogao bi da posluži dodatni argument da se radi o ljudima čije je vlasništvo odmah pored verovatno najvrednije (kad se o novcu radi) stvari koju posedujete, to jest vašeg stana, pa pažljivim ponašanjem, moguće je, sprečavate potencijalna oštećenja svoje imovine, da i ne govorimo da se radi o ljudima u čijoj fizičkoj blizini provodite dobar deo vremena, makar i bili razdvojeni zidovima, pa će vam biti prijatnije ako s njima niste u zavadi.
Nije loša ideja birati trenutak kada ćete se komšijama požaliti na nešto što, po vama, nije u redu. Konkretno, nije dobra ideja da odmah čim štene koje su tek nabavili zalaje odete da se žalite na buku ili se posvađate s njima čim njihovo dete prvi put glasno pusti muziku. Moguće je da će se oni sami pobrinuti, koliko mogu, da se takvi incidenti ne ponove, pa je bolje sačekati da vidite hoće li. Ako se incidenti ipak ponove nekoliko puta, vreme je za razgovor s komšijama, po mogućnosti pre nego što vas buka (ili šta je već problem) izludi toliko da besno počnete da vičete na njih.
U razgovoru s komšijama dobro je ponašati se s poštovanjem, i, kad god je moguće, pokušati da im pružite način da se "izvuku" (ne da se bukvalno izvuku i ne promene ponašanje koje vam smeta – ono što mislimo je da može da pomogne ako, recimo, kažete da verovatno nisu ni svesni koliko se glasno pojačan zvuk s njihovog televizora čuje kod vas, kao ni toga da vam to svaki čas budi bebu), onda oni mogu da kažu: "Jao, pa nismo znali, izvinite" – verovatnije je da će to imati efekta nego ako im kažete: "Slušajte, to što je taj matorac gluv ne znači da ima pravo nas da maltretira preglasnim slušanjem političkih emisija!".
U principu, sve što važi za civilizovano rešavanje sukoba važi i za eventualne probleme s komšijama – uz dodatak još pažljivijeg ophođenja, jer su to ljudi pored kojih živite, pa bi vam konstantni sukobi i problemi s njima mogli i te kako zagorčati život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

komsijenesuglasiceproblemzene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Gordana Cvetković

    Imam psa, ali ne laje u stanu, jer moje zadovoljstvo i ljubav prema njemu su „čudni“ za komšije. Ipak, s vremena na vreme me optuže da je pas mokrio u liftu, što je netačno. Naknadno utvrde da je mokrio bolesni stanar, ali mi se niko ne izvini za uvredu.