Problemi perimenopauze

Postoje razni mitovi sa kojima se žene susreću još od ranog detinjstva. Prirodne stvari, poput menstruacije, porođaja ili menopauze, tako bivaju obavijene velom tajni i različitih predubeđenja, često netačnih. Menopauza je posebno na udaru sličnih priča kao doba kada jajnici prestaju da proizvode jajne ćelije i mogućnost trudnoće konačno prestaje. Naravno, i ovo doba u životu žene ima svoje prednosti i mane, ali ga nipošto ne treba mistifikovati kao nekakav „veliki preokret“.

Menopauza dolazi u kasnim četrdesetim i ranim pedesetim. Ono što je većini žena manje poznato jeste činjenica da menopauzi prethodi period poznat kao perimenopauza. Ovo doba nastupa čak i u ranim tridesetim i predstavlja uvertiru za pravu menopauzu. Međutim, pošto je ovaj period ponekad teško locirati, usled neredovnih i uobičajenih simptoma (mnoge žene imaju poneke od simptoma menopauze veoma rano), perimenopauza ima svoje pristaše i oponente.

Pojedini lekari tvrde da su simptomi perimenopauze, poput iznenadnih napada vrućine, neredovnih ciklusa i sl, u stvari izazvani neredovnim životom i (čak) preteranom upotrebom kafe i cigareta. Ipak, ukoliko znaci menopauze počnu rano da se javljaju, obavezno treba konsultovati medicinske stručnjake. Terapija koja se najčešće prepisuje u slučaju potvrde dijagnoze perimenopauze jeste upotreba hormonske pilule i (u težim slučajevima) pune hormonske terapije.

Većina žena nije upoznata sa alternativnim rešenjima koja mogu biti primenjena u slučaju smetnji nalik na simptome menopauze. Upotreba lekova biljnog porekla, kao što je npr. fito soja (za nivelisanje nivoa estrogena), može ublažiti smetnje u velikoj meri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar