Problemi sa celulitom

U nizu mnogih tortura kojima se telo savremenog čoveka svakodnevno podvrgava, uklanjanje celulita izdvaja se svojom „popularnošću“. Ovaj problem, od kojeg prema statistikama „pati“ više od 80% žena, donosi velike prihode kozmetičkoj industriji, putem prodaje raznoraznih losiona, krema i sličnih produkata koji, navodno, uklanjaju mrsko tkivo celulita. No, pre odlaska u opsesivnu kupovinu treba razmotriti neke činjenice.

Pre svega, celulit često i nije toliko nenormalno stanje – mnoge žene koje deluju sasvim vitko imaju naslage celulita na određenim mestima na telu. Nastanak celulita je, po svemu sudeći, u bliskoj vezi sa većim hormonskim promenama organizma (poput puberteta ili trudnoće), ali i načinom ishrane i količinom i vrstom fizičke aktivnosti. Ipak, genetska predispozicija i hormoni u tom procesu imaju najviše značaja, tako da se, čak i u ranom pubertetu, dešava da se celulit pojavi na kukovima, zadnjici i butinama – razlog više da se ovo stanje prihvati kao normalno, tj. da se sopstveno telo ne doživljava kao društveno nepoželjno i ne teroriše raznim metodama „uklanjanja“.

Kako zapravo celulit nastaje? Masno tkivo koje se nalazi ispod površine kože „spakovano“ je u komorice koje su okružene vezivnim tkivom. Celulit se formira kada vezivno tkivo (iz nekog razloga) očvrsne i postane manje „rastegljivo“, dok se ćelije masnog tkiva uvećavaju (sa povećanjem težine ili količine vode u organizmu). Rezultat je ona dobro poznata „pomorandžina kora“, koja se najčešće može uočiti u predelu butina, kolena i zadnjice.

Celulit je manje-više permanentno stanje, zbog kojeg se, stoga, i ne treba potresati. Uz pravilnu ishranu, povremenu fizičku aktivnost i normalnu telesnu težinu, celulit će svakako biti i manje primetan. Svi hvaljeni preparati, rukavice za masažu i slične metode redukovaće, međutim, samo vaš džep (a ne i količinu naslaga na vašem telu).

Naravno, „mudri“ lekari pronašli su rešenje i za ovu situaciju: to je metod liposukcije, fizičkog uklanjanja masnih naslaga (a samim tim i celulita). Ne preporučujemo vam ga, ukoliko niste Rokfeler i spremni da često boravite na hiruškom stolu. Naime, ovakve metode „teraju“ telo da gradi masne naslage na drugim, ne baš uobičajenim mestima (poput ramena i leđa), tako da krajnji rezultat može da bude poražavajući – potpuna distorzija oblika tela. U poređenju sa tim, malo celulita i nije tako strašna stvar…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar