Puno vežbate, a mišići slabe

Problem iz naslova nije toliko izražen kod nas koliko drugde, naročito u Americi, ali se dešava i u našoj zemlji onima koji vežbaju i hrane se na pogrešan način – i nikako im ne bude jasno zašto se uz toliko vežbanja osećaju slabo, i zašto i dalje imaju salo.
O čemu je reč? O dugotrajnom intenzivnom vežbanju, po sistemu: "Sad ću ja sve da nadoknadim time što ću intenzivno da vežbam dva sata i pri tom lipšem od napora". To se često kombinuje s pogrešnim načinom ishrane – posle takvog vežbanja normalno je da budete gladni, nije retkost ni da pojedete sve što nađete u frižideru, pod izgovorom da će to vežbanje sve da istopi, nema veze što tu ima puno masnog i vrlo malo proteina. Od jednog takvog vežbanja i kasnijeg prejedanja mišići se neće topiti, ali ako redovno tako vežbate, hoće.
Naime, na početku vežbanja troše se ugljeni hidrati. Nakon toga, troše se masti. Ukoliko se ne prestane s fizičkim naprezanjem, troše se proteini – vaši sopstveni mišići. Rezultat bude taj da se smanjuje mišićna masa, a na telu i dalje ima dosta masnog tkiva. Da stvari budu još gore, može vam se učiniti da je takav način vežbanja efikasan, jer vaga pokazuje da gubite na težini – samo što vaga ne pokazuje da gubite mišiće umesto viška masnog tkiva, plus su mišići teži od sala, i onda dobijate utisak da ste baš lepu masu izgubile. A rastući osećaj slabosti, i to što se po izgledu nakon nekog vremena vidi da vam nestaju mišići, a salo je još uvek tu? Slabost se neretko pripiše umoru od intenzivnog vežbanja, a pošto je salo i dalje tu, s vežbanjem se nastavlja.
Kako izbeći upadanje u ovakvu zamku? O ishrani se posavetujte s nutricionistom; recite profesionalnom treneru koje rezultate želite da postignete i pitajte ga kako to da uradite. Uz to, pazite da vam trening (vežbanje), računajući i zagrevanje, ne traje duže od sat vremena. Na taj način neće doći do razlaganja belančevina, to jest topljenja mišića, vremenom ćete jačati i sticati kondiciju, i dobićete lepu figuru i zdravo telo kakvo želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamišićinezdravopreterivanjeslabljenjevežbanjezdravlježene
Komentari (0)
Dodaj komentar