Rani simptomi raka jajnika

Rak jajnika je bolest koja plaši mnoge žene. Dovoljno je da samo načujete o statistikama koje pokazuju sve veći broj obolelih od najraznovrsnijih kancerogenih oboljenja pa da se isprepadate; dodatak na strah je to što se doskora smatralo da maligni tumor jajnika nema nikakve rane simptome.

U ogromnoj većini slučajeva, kad se radi o kancerogenim oboljenjima, ako se bolest otkrije rano, to jest u početnoj fazi, postoje jako dobre šanse da se izlečite i odlične šanse da ne dođe do smrtnog ishoda. Međutim, šta da radite kad neka vrsta raka nema rane simptome? Nema baš mnogo smisla da se svaki čas seckate i dajete tkivo na analizu, niti bi to bilo izvodljivo. Zbog toga je rak jajnika delovao toliko zastrašujuće – o njegovom prisustvu se prečesto saznavalo onda kada su šanse da se pomogne pacijentkinji bile male, kada bi bolest već odmakla. Ipak, izgleda da ova nemila boleština ipak ima neke rane simptome – evo i koji su.

Tri su značajna simptoma. Jedan su hronični grčevi i bol u abdomenu. Drugi je konstantan nagon na mokrenje (naravno, ovde bi trebalo isključiti infekciju mokraćnih puteva, trudnoću i period oporavka nakon porođaja). Treći je iznenadan gubitak kontrole nad bešikom (dakle, onaj koji ne potiče od dugotrajnih upala mokraćnih puteva, niti je posledica porođaja).

Neke statistike pokazuju da su samo 12% obolelih žene mlađe od 40 godina, ali pošto statistika ne funkcioniše na malom uzorku kao što je jedna osoba (sve što je vama značajno jeste to da je moguće dobiti rak jajnika i pre četrdesete), ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno obavestite svog ginekologa o tome. Ako se ova bolest dijagnostifikuje na vreme, to jest u početnim fazama razvoja, šansa za izlečenje je oko 90%.

U moru loših vesti u vezi s kancerogenim oboljenjima (prvenstveno mislimo na zastrašujuće veliki broj obolelih), vest da se kancer jajnika ipak može dijagnostifikovati na vreme ukoliko ne ignorišete znake za uzbunu svakako mnogo znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijagnozazdravljejajniciraksimptomi
Komentari (0)
Dodaj komentar