Razbuđivanje posle ručka

Mnogim ljudima prija dremka posle ručka, i to dremanje nije čak ni nezdravo, kao što se jedno vreme mislilo, ali, nažalost, ne možete uvek da udovoljite toj želji. Češći je slučaj da bi vam bolje bilo da ostanete budni, samo što to može biti problematično.
Želja za spavanjem nakon ručka uglavnom se povezuje s obilnim obrocima, ali nije redak slučaj da uopšte ne pojedete mnogo, niti nešto "teško", a svejedno vam se prispava. Ako ste u prilici da odremate, to nije problem, ali šta ako morate da obavite neki posao? I šta ako, kao što je često slučaj u ovakvim situacijama, ni kafa ne pomaže, oči vam se i dalje sklapaju i samo želite da se negde sklupčate i zaspite (hm, možete li nekako da zaspite baš na toj stolici, valjda se nećete preturiti?)? Uzrok ove pojave je jednostavan – posle jela vam je veliki deo krvi otišao u želudac da potpomogne varenje, pa za mozak i nije ostalo mnogo. U redu, baš lepo što znate uzrok, ali šta da uradite?
Postoji vežba koja vam može pomći da se razbudite. Budite u stojećem stavu i podignite ruke iznad glave. Načinite veliki iskorak jednom nogom (ne toliki da vas zaboli ili vam bude neugodno), noga napred je savijenog kolena, i polako gibajte oko minut ili dva. Zatim promenite položaj nogu.
U principu, 20 minuta ove vežbe bi trebalo da vas potpuno razbudi i da vam mozak bude svež kao i ranije. Ukoliko nemate 20 minuta na raspolaganju, pokušajte da vežbu radite makar sedam-osam minuta – efekat neće biti kao da ste je radili dvadesetak minuta, ali bi trebalo da se dovoljno razbudite da ne zaspite za stolom (ili gde već treba da obavite posao).
Da se ovakve spavaćive situacije ne bi dešavale, onda kad znate da nikako ne smete da zaspite nakon jela, možete pokušati da glad na neko vreme zadovoljite pomorandžom – šećer će vam dati nešto energije, a vitamin C će vas razbuditi, da i ne spominjemo to da redovno konsumiranje pomorandži osvežava ten – a pun obrok uzmite onda kad budete znali da neće biti neprikladno da posle tog obroka zadremate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomorandzerazbudjivanjeručakvežbevitamin c
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Maja Đ

    Odličan članak! Hvala!

  • Radovan Jelić

    Ukoliko bi ova vježba bila od koristi, to bi i te kako poboljšalo kvalitet življenja. Moj je običaj poslije ručka leći i tad nisam čak ni za one najljepše stvari… vrijedi pokušati. Članak je odličan! Pozdrav iz sunčane RS!