Reći im da imaju višak kilograma

Reći nekom da ima višak kilograma i da bi bilo dobro da smrša uvek je nezgodno. A opet, ako se radi o osobi koja vam je veoma draga, može da bude teško da samo ćutite i gledate kako sama sebi pravi zdravstvene probleme. Nekad osećate da prosto morate nešto da kažete.
Svako će biti osetljiv kada mu/joj kažete da se previše ugojio. Uz to, tema je veoma lična, tako da ne bi ništa trebalo da komentarišete ukoliko se ne radi o osobi s kojom ste zaista bliski (član porodice, najbolja prijateljica, partner s kojim ste već duže vreme). Ukoliko nešto komentarišete, a radi se o osobi sa kojom niste toliko bliske, s punim pravom mogu da zareže na vas da gledate svoja posla. Međutim, ako se radi o nekome bliskom, stalo vam je do zdravlja te osobe, i to što se brinete o toj osobi je i dalje vaš "posao".
Samo, kako to učiniti? Svakako bez optuživanja i bez vređanja, uvrediti prijateljicu, reći joj da prestane da ždere i da počne da se bavi nekom fizičkom aktivnošću samo će je povrediti, a neće joj nimalo pomoći. Umesto toga, obazrivo izrazite zabrinutost; dobro je i da pokažete da je ne krivite zbog viška kilograma, da ste svesne da to nije isključivo njena krivica. Na primer, možete reći toj osobi da vas brine kako stres utiče na njeno telo, i potom je pitati možete li vi nekako da joj pomognete, recimo tako što ćete zajedno ići na trčanje.
Takvo nešto bi moglo da upali. A šta ako ne pomogne? Treba li insistirati? Ne. Izrazili ste zabrinutost i ponudili pomoć; dalje je na toj osobi da odabere šta će da učini. Ipak je reč o njenom telu i njenom životu, da i ne spominjemo da je ne možete ni na šta naterati, niti bi trebalo da je terate. Vi ste svoje učinili, a šta će dalje biti zavisi od nje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

debljinagojaznostoprezpažnjaprijateljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Femina Bianca

    Šta biste Vi savetovali svojoj bliskoj prijateljici u slučaju da je zbog dugotrajnog, svakodnevnog stresa na poslu, ili nezdravih međuljudskih odnosa ceh platila njena štitna žlezda i zbog toga je počela da se goji?! Hoćete li joj savetovati da počne da trči i tako smrša i „izbaci stres“, ili ćete joj savetovati da pothitno promeni posao ili okruženje ne bi li kako-tako sačuvala zdravlje? Pri tome ne kažem da nije moguće smršati, iako je popustila štitna žlezda, samo je napor mnogo veći i dugotrajniji. Pored zdravstvenih mera i poboljšanja životnih navika (ostavljanje pušenja obavezno), potrebno je ukloniti ili bar smanjiti i izvor stresa.