Ritual pred spavanje

Nesanica je problem mnogih, naročito zbog toga što se do pred sam trenutak leganja u krevet nastavlja s gomilom obaveza, ili se praktikuju aktivnosti koje baš i ne navode na spavanje, kao što je gledanje televizije. Kako biste lakše zaspale, može vam pomoći da kreirate ritual kojim ćete sebi staviti do znanja da je vreme za spavanje.
O kakvom će se ritualu raditi zavisi isključivo od vas; ne mora da bude ritual određenog tipa koji ćete svrstati u tu-i-tu kategoriju, treba jednostavno da se radi o nečemu što vama lično pomaže. Takođe, ne treba da se radi ni o čemu komplikovanom niti dugotrajnom – nešto komplikovano i/ili dugotrajno samo bi predstavljalo dodatno opterećenje.
Nakon što završite s obavezama za taj dan, prepustite se odabranom ritualu; kad počnete s ritualom, sve do ujutru nema više novih "sitnica" i "krupnica" koje treba obaviti, izuzev ako dođe do nečega hitnog, kao što je da dete baš u to vreme dobije visoku temperaturu. Ritual znači da je došlo vreme za odmor i spavanje; vremenom ćete ritual automatski povezivati sa spavanjem i biće vam neverovatno koliko vam se od njega prispava.
Kao što smo rekli, o kakvom će se konkretno ritualu raditi zavisi od vas. Za nekoga je to šolja toplog biljnog čaja, za nekoga meditacija, za nekoga čitanje knjige, za nekoga molitva, za nekoga topla kupka… Ta aktivnost ne mora nužno da bude nešto što vas već asocira na spavanje, mada, naravno, ne treba ni da bude nešto što će vas razbuditi; kako ritual budete obavljale svako veče u isto vreme (koliko je to ljudski izvodljivo), već ćete se navići da ga povezujete sa spavanjem.
Ritual neće biti efikasan iz prvog, a verovatno ni iz petog puta. Međutim, ako ga budete obavljale svake večeri pred odlazak u krevet, nećete ni primetiti kada je postao toliko efikasan, znaćete samo da vam je postalo znatno lakše da uveče zaspite, umesto da se ko zna koliko prevrćete po krevetu, umorne, a san vam ipak ne dolazi na oči.
Prijatno spavanje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nesanicaodmorritualsanspavanježene
Komentari (0)
Dodaj komentar