Sa svih strana dobijate savete o bebi

Kada ste u drugom stanju ili ste "novopečena" mama, odjednom su svi eksperti. To vam ne bi nimalo smetalo onda kada pitate za savet i pomoć, ali neretko dobijate i nezatražene savete, što ume prilično da nervira, naročito ako stigne u obliku uvrede. Ipak, većina tih saveta (onih neuvredljivih) jeste dobronamerna, makar i bila pogrešna, pa ne bi bilo loše razmisliti o njima.
Dobro je ostati otvoren za savete, jer se nekada desi da vam čak i neznanac kaže nešto zaista korisno. Naravno, dobro je i razmisliti o tome koliko ta osoba stvarno zna o bebama (u onoj meri u kojoj vam je poznato), koliko je i sama uspešna s bebama, a kad se o nekim pitanjima radi, i koliko joj je stil podizanja deteta sličan vašem. Nije nemoguće da će vam osoba čije dete, tražeći petnaestu čokoladicu, ne prestaje da vrišti u samoposluzi, dati neki koristan savet, kao ni da će vam osoba sa zdravim, veselim anđelkom reći nešto što jednostavno ne možete da primenite, ali je u ovom drugom slučaju ipak verovatnije da se radi o osobi od koje možete da naučite nešto korisno.
Ukoliko se radi o savetu koji je povezan s vašim zdravljem ili zdravljem vaše bebe, ili oboje, dobro bi bilo prvo proveriti sa svojim ginekologom ili pedijatrom. Naročito ako je savet dala osoba koja nema nikakvog medicinskog znanja, ni decu, a smatra da sve zna i da lekari ne znaju ništa.
Šta ako dobijete savet koji smatrate sumanutim, na koji poželite da savetodavca pitate da li je normalan? Probajte da se ne nervirate. Zašto biste pustili tu osobu da vam upropasti dan? Nasmešite se, zahvalite i produžite dalje. Starije osobe češće su sklone tome da daju savete, jer smatraju da, zbog svog iskustva kao roditelja, i kao bake ili deke, znaju sve što o deci ima da se zna – probajte da ne budete neljubazni, jer najverovatnije žele samo najbolje i vama i vašem detetu, čak i ako njihov savet smatrate neprihvatljivim. A ako ne želite da prihvatite savet nekog vama bliskog? Nasmešite se, recite da ćete o tome pažljivo razmisliti, ali da ćete za sada nastaviti onako kako ste i ranije postupali – ipak se tu radi o vašem detetu i na vama je da odlučite šta je za njega najbolje.
Vremenom, steknete osećaj koje, čije i kakve savete da prihvatite, šta da odbijete, i kako da sve uverite da ih pažljivo slušate i da ih poštujete. A onda se desi još jedna zanimljiva stvar: vi sami postanete ekspert kad se o trudnoći i bebama radi, i kad vaša sestra ili najbolja prijateljica treba da dobiju prvo dete, tačno znate šta da im kažete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebarazmatranjesavetizene
Komentari (0)
Dodaj komentar