Sačuvajte vaš brak

„U dobru i zlu… sve dok nas smrt ne rastavi.“ Tako počinje vaš bračni život. A onda, i dalje ga volite i želite da ste sa njim, ali on nije isti u braku, veza se promenila i jedino vi pokušavate da spasite brak, da spasite vas dvoje. On kao da to sve ne primećuje ili jednostavno smatra da je takav život u braku: dosadan, monoton, i u tome vidi osnovnu razliku između braka i veze. To apsolutno nije tačno. Od vas zavisi kako ćete živeti u zajednici i koliko će ta zajednica trajati. Od vas dvoje, a ne samo od vas. Vi počnite sa unošenjem živosti, i videćete, i on će se priključiti.

Ne dozvolite da rutina zavlada vašim brakom: odlazak na posao, dovođenje dece iz vrtića, škole, sa časova baleta ili klavira, i pričanje o danu koji je već prošao. Trudite se da se viđate češće tokom dana, makar i na kraćoj pauzi. Nemojte se viđati samo noću ili na vratima, u prolazu. Što ste duže tokom dana zajedno, bićete bliži i složniji. Razgovarajte o nekim običnim stvarima, o nekim ideološkim problemima, poslovnim, pa i ljubavnim. Neke žene ne mogu ili ne znaju da sa partnerom pričaju o problemima koji ih muče. On je taj koji je tu pored vas, koji živi sa vama i koji vas zna 24h dnevno. Okrenite se njemu i pričajte mu, ne prijateljici, niti nekom drugu iz detinjstva. Ništa nije gore od ženskog kafenisanja i ogovaranja muževa. Ako vam je teško da započnete priču dok vas on posmatra, pričajte u mraku, u postelji recimo. To će vas oboje opustiti.

Najčešći problem žena u braku je, kako same kažu, „volim ga, ali više nisam zaljubljena u njega“. Po nekim istraživanjima zaljubljenost može trajati najviše četiri godine. Organizam drugačije deluje u „stanju“ zaljubljenosti. Dakle, to je stanje koje vi ne možete kontrolisati, ali zajedničkim životom, ono se mora transformisati u radnju. Ne možete pustiti brak da se razvija sam od sebe. Morate ga organizovati. Prvo organizujte sebe, a onda se uskladite sa njim. Ne mora se mnogo toga menjati početkom bračnog života. Zadržite prijatelje, viđajte se sa njima i bez muža. Imajte skladan i uzbudljiv zajednički život tako što nećete zapostaviti ili izgubiti svoje ličnosti koje su vas i privukle jedno drugome.

Žene uvek ulaze u vezu sa muškarcem u nameri da ga promene, naprave od njega muža o kakvom su maštale. Da li ste i vi često u situaciji da želite da ga promenite? Nadate se da vremenom neće biti toliko tvrdoglav, nedruželjubiv, da će se setiti koja je vaša omiljena boja, i da će sledeće godine znati tačno šta da vam kupi za rođendan? Oko takvih stvari uzaludno je trudite se i gubiti energiju. Jednostavno ih morate prihvatiti, pa i voleti ga zbog nekih ma koliko čudnih osobenosti. Trudite se da reagujete drugačije, setite se zašto ste se udale za njega. To će vam vratiti osmeh na lice i pomoći da nešto i oprostite, nešto zaboravite. Za brak se vredi boriti, te, ne odustajte lako.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar