Samopregled mladeža

Priče o raku kože postaju sve aktuelnije, zbog pojačanog ultraljubičastog zračenja kome smo svi izloženi – a ultraljubičasto zračenje je jedan od glavnih uzročnika melanoma. Ono što se još često spominje jeste i dobra vest, a to je da se melanom, ukoliko se na vreme otkrije, može uspešno izlečiti. Zato treba biti pažljiv, izbegavati ultraljubičasto zračenje (drugim rečima, ne „čvariti“ se ni na suncu ni u solarijumu) i povremeno pregledati svoju kožu kako biste videli ima li nekih promena. Posebnu pažnju treba obratiti na mladeže, jer su oni često indikator da bi nešto nepovoljno moglo da se dešava. Evo u kojim situacijama bi trebalo da se obratite lekaru, kako bi se utvrdilo ima li razloga za uzbunu ili ne.

Za mladež je normalno da je pravilnog oblika – okrugao, ovalan ili duguljast. Zamislite liniju koja po sredini deli mladež na dva jednaka dela – ako utvrdite da ti delovi ipak nisu jednaki, potražite mišljenje dermatologa.

Normalan mladež ima i pravilne ivice – one su uredne, ravne i čistih obrisa. Ukoliko su i vaši mladeži takvi, sve je u redu. Međutim, ako primetite mladež sa nepravilnim ivicama, ako su ivice nareckane ili nejednake boje, obavezno pitajte lekara za mišljenje.

Uobičajeno je da mladež ima boju bele kafe ili da je svetlokestenjaste boje. Ako je boja mladeža jako tamna, skoro crna, ili je crvenkasta, ili tamnokestenjasta, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Ukoliko primetite da mladež menja ujednačenu boju, da dobija sivu, crvenu ili plavu nijansu – već znate, pitajte lekara za mišljenje.

Još jedna stvar: veličina mladeža. Mladeži su uglavnom mali, prečnika do šest milimetara. Ako imate neki veći – ili, još gore, ako primetite da se neki od vaših mladeža uvećava – obratite se lekaru.

Za kraj, za svaki slučaj: ne pribegavajte samoinicijativnom lečenju. Ima onih koji danas slepo veruju u lasere, na primer, ali upotreba lasera kako bi se uklonile sumnjive pigmentne promene je veoma loša ideja. Naime, u zoni rada lasera dolazi do zagrevanja ivica tkiva, pa ako se radi o zloćudnoj promeni (što se ne zna pre histopatološke analize), toplota će izazvati rasejavanje malignih ćelija putem limfe i krvotoka do udaljenih mesta u organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar