Seks u XXI veku

U anketi u kojoj je učestvovalo 1000 žena, starosti između 19 i 87 godina, čak 87% pokazalo je da gubi interesovanje za seks. Da li to znači da na početku XXI veka žena misli o drugim stvarima i osnovni način reprodukcije i nastavka vrste nije joj više tako bitan, prioritetan?

Na web strani reproduktivne klinike iz Njujorka, SAD, objavljeno je i predstavljeno čak 18 načina na koje se može dobiti potomstvo. Samo jedan je prirodnim putem, svi ostali su mehanički, medicinski, i bliži naučnoj fantastici nego realnom životu. Možda čak i previše prebrzo nastupa tehnologija po pitanju reprodukcije. Postavljaju se mnoga pitanja na koja je teško dati odgovor, koliko je sve to moralno, humano. Pored kontroverznog kloniranja tu je i priča o bankama sperme preko kojih se, pa čak i preko Interneta, mogu naručiti jajašca.

A gde je tu ljubav? Gde su tu bračni parovi? Šta se to desilo sa porodicom kao institucijom? Detetu su neophodni i otac i majka. A onda, zar je humanije otići u banku, izabrati kandidata čiji vam se karakter sviđa dok će njegov identitet vama zauvek ostati nepoznat (što će naknadno biti veliki problem vašem detetu), nego usvojiti dete? Barem tom usvojenom detetu nešto možete i ispričati, dati mu neku nadu i spasti ga tužnog života po raznoraznim domovima i prihvatilištima.

Žene su u poslednjih 15 do 20 godina postale emancipovanije, nezavisnije i odlučnije, što je i te kako pozitivno u ovom primarno muškom svetu. Ali treba povući granicu, stati na vreme. Žena je i majka koja mora da zadovolji majčinski instinkt, ali i žena kojoj je potreban muškarac.

Pomenuta anketa iznela je zanimljiv podatak da žene koje su u braku imaju manje seksualnih problema i manje idu u posetu ginekologu. Sa druge strane, čak 99% žena od onih koje idu na kontrole kod ginekologa, imaju neki problem seksualne prirode. Svi problemi su rešivi, ali ne mogu ih rešiti doktori i savetnici, već vi same.

Morate da porazgovarate sa partnerom o tome šta vas muči, šta vam i kada smeta i šta biste voleli, a šta ne. Nije sramota pričati o tome, čak naprotiv. Što više pričate o problemima u krevetu, atmosfera će biti opuštenija i iskrenija. Zar vam je potrebno da provedete i po 10 godina sa nekim kome ne možete da kažete šta u stvari vi volite da radite i kako je vama najlepše? Ne trpite bol, prinudu ili pristajanje na seks zarad toga što ste u braku – što vam je to „bračna obaveza“. Vi niste mašina ili prekidač, i ne dozvolite da vas tako tretiraju. Ako već živite u XXI veku, onda se tako i ponašajte. Budite savremena, moderna, žena novog doba, žena koja zna šta hoće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar