Smeli planovi za budućnost

Mnogo je toga u svakodnevnom životu što nas iscrpljuje. Dodatni problem je što se ne radi samo o fizičkoj iscrpljenosti već i o onoj emotivnoj. Jedan od efikasnih načina da "napunite baterije emotivnom energijom" jeste to da napravite smele planove za budućnost.
Šta mislimo pod smelim planovima? Ono što je za vas smelo, a to se razlikuje od osobe do osobe. Može se raditi o pisanju romana, na primer (ne mora da bude neki koji ćete stvarno objaviti i dobiti novac i/ili nagrade za njega, mada možete i to pokušati – ovde je reč o nečemu što radite za lično zadovoljstvo). U obzir dolazi i pravljenje albuma digitalnih fotografija s određenom temom (na primer, godinu dana pratite promene na biljkama i životinjama u najbližoj šumi), letovanje na nekom zanimljivom mestu ili nešto sasvim treće.
Kad pravite ovakav plan, bitno je da se radi o nečemu što je za vas veliko – ali je i ostvarivo. Nešto oko čega ćete se truditi barem šest meseci ili i više, godinu dana. Sami odredite rok za ostvarivanje, samo pazite da taj rok ne bude nerealno kratak i da se ne radi o nečemu za šta vam je potrebno suviše puno vremena da bi se postiglo. Veoma bitno: odmah počnite s realizacijom tog plana. Ako se radi o letovanju, raspitajte se za destinacije i cene, izračunajte koliko će vam novca biti potrebno, i odmah počnite da štedite. Ako pišete roman, odmah počnite s razradom likova i strukture romana. I tako redom.
U čemu je "fora" s ovakvim planovima? U tome što je svakom potrebno da radi još nešto pored pukog preživljavanja. Preživljavanje je neophodno, ali ono iznad toga vam "puni emotivne baterije". A dobra stvar s ovim smelim projektima je to što priliv emotivne energije počnete da osećate čim počnete s njima, čim se pokrenete s tačke u kojoj samo sanjarite o projektu i počnete s ostvarivanjem. Osećate da radite na nečemu velikom, i to vas ispunjava, i vrlo brzo osetite da imate energije za još stvari – ne neograničeno mnogo energije, naravno, ali u odnosu na ranije stanje bezvoljnosti već vam se i ovo čini čudesnim.
Vredi pokušati! Ne gubite ništa, a možete dobiti puno zadovoljstva i puno energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budućnostplanovismelozene
Komentari (0)
Dodaj komentar