Sportovi koji poboljšavaju mentalno zdravlje (2)

Vožnja bicikla je još jedan od sportova koji poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju pokreta. Kao i prilikom šetnje ili trčanja, mozak će biti najbolje stimulisan ukoliko pronalazite nove puteve, umesto što vozite svaki put istom stazom.

Aerobik, kao i step aerobik, tae-bo, pilates i slični sportovi, poboljšavaju vam izdržljivost i držanje, kao i koncentraciju, koordinaciju pokreta, osećaj za ritam i orijentaciju u prostoru. Sve to deluje stimulativno na mozak, a dodatni bonus je ako vežbe ne radite uvek istim redosledom, kao i ako ne radite uvek iste vežbe.

Penjanje je još jedan od sportova čiji su nam pokreti urođeni. Ipak, pošto istovremeno radi više grupa mišića, plus se i stalnim opipavanjem tla (po mogućnosti, što češće novog) stimuliše čulo dodira, mozak ovakvu vrstu aktivnosti nalazi stimulativnom.

Ples nije bukvalno sport, ali jeste fizička aktivnost – i to veoma stimulativna za mozak: standardni ples, latino ples, hiphop, trbušni ples, može i folklor. Nije uopšte bitno koji je ples u pitanju; za svaki su neophodni koordinacija pokreta i izdržljivost, a vežba se i fleksibilnost mišića. Plus se uz muziku vežba i osećaj za ritam, brzina i sposobnost reakcije, a kombinacije pokreta – plesni koraci, koji umeju da budu prilično komplikovani – zahtevni su za mozak.

Brzo hodanje na skijama takođe nije bukvalno sport, međutim, odličan je trening izdržljivosti za celo telo. Uvežbavaju se koordinacija pokreta, osećaj za ritam i ravnoteža, plus se radi o pokretima koji nam nisu urođeni, što je dodatna stimulacija za mozak. Razvijaju se i osećaj za orijentaciju u prostoru, kao i veština hodanja na snegu, što je sve podsticajno za mozak.

Nadamo se da ste među ovim sportovima pronašli i neki koji vama odgovara i da ćete uživati u njemu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar