Sredstvo za podmlađivanje: bakar

Pogledate se u ogledalo i izgledate sebi nekako staro. Starije nego što biste želele; starije nego što se osećate. Ne brinite: sa današnjim razvojem kozmetike, kao i sve boljim razumevanjem šta je to tačno što nam kožu čini starom ili mladom, skoro uvek moguće je naći sredstvo koje će vas gotovo magično podmladiti. Ovog puta, pričaćemo o bakru.

Na listi najzastupljenijih hemijskih elemenata u čovekovom organizmu, bakar se nalazi na trećem mestu, posle gvožđa i cinka. U našem organizmu, bakar se uglavnom nalazi u muskulaturi, kostima i jetri. Veoma je bitan i za kožu – podstiče proces nastajanja vezivnog tkiva i štiti ćelije od dejstva slobodnih radikala (slobodni radikali su glavni uzročnici starenja kože). Ipak, postoji problem: sa godinama, postepeno se smanjuje količina bakra u ćelijama.

Kako to preduprediti? Preporučuje se, već od tridesete godine, povećan unos bakra. Ne brinite, nisu u pitanju velike količine – idealna dnevna doza za odrasle je svega dva miligrama. Kao i ostale hranljive sastojke, i bakar je najbolje uneti hranom, a ima ga u kikirikiju, sardinama, jetri, krompiru, crnom hlebu i svim ostalim proizvodima na bazi žitarica sa čijeg ploda nije uklonjena ljuska.

U redu, promenićete ishranu, ali želite poboljšanje sada, odmah, po mogućnosti, prekjuče? Isprobajte najnovije kozmetičke preparate za podmlađivanje kože (na primer, Neutrogena). Oni, „po hitnom postupku“ obezbeđuju koži neophodnu količinu bakra (što ne znači da treba da odustanete od pravilne ishrane, jer su kozmetički preparati privremeno rešenje, dok pravilna ishrana ostavlja mnogo trajnije rezultate). Time se poboljšava struktura vlakana kolagena i elastina, pa će koža izgledati čvršća i zategnutija, a samim tim i mlađa.

Kojom se brzinom kozmetika razvija, uskoro više niko ko to ne želi neće izgledati staro… Mi se uopšte ne bunimo protiv toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar