Šta čitati? „Anno Drakula“ (2)

Sa druge strane, takozvani Diogenov klub (mala, izuzetno moćna organizacija zakleta na vernost kraljici) ima sopstvene planove. Oni šalju svog agenta, Čarlsa Boregarda, da ispita nešto što naizgled i ne zaslužuje njihovu pažnju: ubistva vampirki prostitutki (ubica je, pogodile ste, Džek Trbosek, samo, ko je zapravo Džek Trbosek?).

Boregardu se u istraživanju slučaja pridružuje lepa Ženevjev Didone, drevna vampirka iz nezagađene francuske krvne linije. Ko stoji iza ubistva vampirki prostitutki i kakve to veze ima sa engleskom krunom? Hoće li Drakula i njegovo haotično krvno potomstvo nastaviti da terorišu Englesku i proširiti se i dalje? Da li će se nešto desiti između agenta krune i lepe vampirke? Saznaćete ako pročitate ovaj roman.

„Anno Drakula“ je veoma uzbudljiv roman, delimično pisan u maniru viktorijanske epohe, ali modernizovan i brži. U ovom romanu ima mnogo toga: detektivske priče, romanse, političke satire, alternativne istorije… Takođe, „Anno Drakula“ će vas podsetiti na mnoge omiljene romane, jer kroz njega defiluju (ili su samo spomenuti) likovi koje već znate: inpektor Lestrejd (postao vampir i žali što više nema pomoć Šerloka Holmsa, koji je zbog neslaganja sa vampirskom vlašću završio u zatvoru), supruga Brema Stokera (i Stoker je završio u zatvoru), Majkroft Holms (brat Šerloka Holmsa i član Diogenovog kluba), nekoliko likova iz Stokerovog „Drakule“, profesor Morijarti, kriminalac Sajks, Fu Manču, doktor Džekil, doktor Moro, Soms Forsajt (postao vampir, ali u nemilosti zbog neslaganja sa vampirskim režimom), Oskar Vajld… Lista je predugačka da bismo je ovde celu naveli; u listu spadaju i vampiri iz drugih „vampirskih romana“ iz viktorijanske epohe.

Ukratko: uzbudljivo, zanimljivo, uz lepu romansu i dosta dobrog humora (i naravno, horora). Preporučujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar