Šta je lepota?

Kaže se da je lepota u oku posmatrača, i to je savršeno tačno. Kada gledate leptira, na primer, možete videti prelepe boje na njegovim krilima – a možete ga videti i kao običnu leteću gusenicu. Međutim, ova izreka o lepoti se suviše retko primenjuje kada se pogledamo u ogledalo.
Tada često primećujemo samo mane. Bubuljica – kao da neće proći kroz koji dan. Bore oko očiju – kao da uzalud nose naziv „smejalice“. Obrve nam se čine predebelim ili pretankim, zavisno od toga šta je u trendu. Kosa, neupadljiva (ovde ne govorimo o masnoj kosi, jer je to već pitanje nehigijene, a ne estetike). Visina, prevelika ili premala (negde se baš sitne žene smatraju najlepšim, a negde one visoke).
A onda, recimo, odete u neku drugu zemlju, tamo gde je vaš izgled neuobičajen. U nekim zemljama smatraće vaše razlike od njih samih ružnim. U nekim drugim, upravo ono što vas je u sopstvenoj sredini činilo neupadljivim biće, zbog različitosti, predmet fascinacije i divljenja. Vaš izgled se nije promenio – samo vas posmatraju neke druge oči. Dakle, lepota zaista jeste u oku posmatrača.
Racionalno, znamo da se standardi lepote svaki čas menjaju; znamo i da milijarde žena ne izgledaju kao manekenke, izgled fotomodela ima mali broj žena – da li to znači da su one milijarde jednostavno rugobe? Racionalno znamo da nisu, ali teško je u to poverovati. Da bismo dostigli zamišljeni ideal koji se svaki čas menja, pristajemo i na raznorazne preparate i tretmane za koje znamo da nisu baš najzdraviji, i na nošenje neudobne obuće koja nam može doneti zdravstvene probleme, čak i na hirurgiju. Pristajemo na ideju da je biti nekoliko centimetara viši, još vitkiji, drugačijih crta lica i drugačije figure vredno bolova i zdravstvenih tegoba. A tek retko se setimo da lepota nije u tome.
Lepota je ono što muž vidi kad pogleda ženu s kojom je već 30 godina i koju i dalje voli, kao i ono što ta žena vidi kad pogleda voljenog muža. Lepota je ono što vidite u osobama koje su vam drage (nisu manekenke ili nisu sve manekenke, zar ne?). Lepota je u detetu koje se smeje dok ga tata nosi. Lepota je i u onome što vama drage osobe vide u vama.
Lepota je u oku posmatrača. Svaki put kada pomislite da niste lepe, setite se te izreke i posmatrajte svet oko sebe, tražite lepe prizore, lepe ljude, lepa bića, lepe detalje. A onda pogledajte u ogledalo – verujte, ima je i tamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lepotaoko posmatracaunutrasnja lepotazene
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Dragica Dragović

    Lepota je svuda oko nas, treba samo umeti videti i voleti.

  • Svetlana Janjušić

    U potpunosti se slažem sa navedenim tekstom, ali moram da dodam da je lepota unutrašnji sklad ličnosti i da smo lepi onoliko koliko volimo sami sebe.

  • Aleksandra Nikolić

    Lepota je svuda oko nas, pa i u nama 🙂

  • Maja Šaljić

    Tekst je odličan. Slažem se u potpunosti. U svemu se trudim da nađem nešto lijepo i pozitivno.