Šta je u kremi?

Postoje sastojci koji se zbog svoje delotvornosti nalaze u većini krema, ali se lako može desiti da zapravo ne znate šta ti sastojci rade i zbog čega su značajni. Zato ne bi bilo loše videti kojih se pet sastojaka najčešće pojavljuje u kremama za lice, i zbog čega su bitni.

Retinol je danas jedan od najčešćih sastojaka svake kreme. Radi se o derivatu vitamina A, koji podstiče obnovu ćelija površinskog sloja kože tako što učestvuje u stvaranju kolagena i elastina. Zbog toga je retinol dragocen u borbi protiv preranog nastajanja bora, kao i u ublažavanju već postojećih.

Antioksidanti takođe pomažu u borbi protiv starenja kože. Vitamini A, C i E nazivaju se „zlatnom trojkom“ i, ako cenite lep izgled svoje kože, zaista mogu da vam budu vredniji od zlata. Vitamini A i C podstiču proizvodnju kolagena i elastina, a vitamin E pomaže da se u koži zadrži vlaga.

Lipidi (ili masti, ako vam je tako lakše) stvaranjem zaštitnog sloja sprečavaju da se koža isuši i poboljšavaju njenu elastičnost. Naravno, višak masnoća može da zapuši pore i dovede do infekcije i bubuljica, ali taj višak se može lako ukloniti čišćenjem – važno je da se lipidi ne uklone u potpunosti.

Sojini proteini su odlični kao glavni sastojak krema za žene u menopauzi. Osim što podstiču sintezu kolagena i elastina (uvek bitno), sprečavaju i neravnomernu proizvodnju melanina (odgovornu za „staračke fleke“), a uz to i omekšavaju i hidriraju kožu.

Alge su sve češći sastojak različitih krema za lice, jer sadrže polisaharide (šećere) kojima privlače i zadržavaju vlagu u koži, podstiču cirkulaciju i ubrzavaju izbacivanje toksina. Izuzev toga, kožu čine veoma gipkom.

Naravno, neće svaka krema imati sve ove sastojke – učinili bi je suviše „teškom“ i nije verovatno da bi prijala bilo kome. Ako se, međutim, radi o kvalitetnoj kremi, morala bi da pri vrhu liste sastojaka sadrži bar dva od navedenih, inače se može pokazati kao suviše slaba i neefikasna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar