Šta odabrati?

Joj, ala bi bilo lepo imati gomilu para – jako veliku gomilu para! Ne zbog para samih, nego zato da možete da kupite sve što poželite! Malo ko bar nekad nije razmišljao na ovakav način; malo ko bar nekad nije poželeo brdo para, sa željom da sebi kupi svaku sitnicu koju poželi. Čini vam se, nekako, da osoba koja ima toliko para (a znate da postoje i takvi srećnici – nema ih baš mnogo, ali ih ima) mora da bude srećna (podrazumeva se, ukoliko je i zdravlje služi i ako nema nekih ljubavnih ili porodičnih problema koji bi je unesrećili).

Praksa, međutim, pokazuje da nije tako. Ono što pada na pamet jeste da bogatstvo može doneti i priličnu glavobolju – naime, da bi vaše bogatstvo mogli da požele za sebe i drugi i da bi vam, ako biste zaista imali „nenormalno mnogo para“, bila potrebna i jedna manja armija da te pare i zadržite. Psihologija sa svoje strane nalazi još jedan razlog zašto oni koji imaju toliko para da mogu da kupe sve što požele najčešće nisu srećni.

Radi se o tome da prevelika mogućnost izbora opterećuje psihu. Moguće je da ste nešto slično i same iskusile, doduše, u manjoj meri, kada ste se nalazile u jako velikoj samoposluzi sa izuzetno raznolikim izborom i prosto niste znale za šta da se opredelite. Tu vam, kao neko ograničenje, služi budžet, to jest to što znate koliko otprilike na određenu vrstu namirnica smete da potrošite, ali šta kad takvog ograničenja nema? Šta kad možete sebi da priuštite bukvalno sve što vam padne na pamet, a nešto ipak treba odabrati.

Praksa u psihologiji pokazala je da ljudi koji imaju potpunu slobodu izbora da kupe šta god požele često pate od straha od toga da će se na kraju odlučiti za pogrešnu stvar. Deluje vam naivno? Baš i nije, jer nije retka pojava da takvi strahovi dovedu do depresije.

Nije dobro bez novca, a opet, izgleda da nije dobro ni sa previše novca… Neka srednja varijanta je, čini se, ipak najbolje rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar