Šta reći?

Loše stvari se ponekad (nekima i češće) dese u životu. Neke od njih dese se nama; neke se dese osobama do kojih nam je stalo, recimo, bliskim prijateljicama. Kada se to desi, prijateljica će se često okrenuti vama – pa, čemu služe prijatelji, ako ne (između ostalog) da podrže jedni druge kad im je teško? Tada se može desiti i da, iako zaista jako želite da utešite prijateljicu, jednostavno ostanete bez teksta, ili da pokušate sa nekim klišeom tipa: „Ma, nije to tako strašno“ (što se opet svodi na ostajanje bez teksta). Šta je, zapravo, najbolje reći kad stvari krenu naopako i prijateljica vam se obrati tražeći utehu? Evo nekih primera.

Vaša prijateljica je dobila otkaz: joj, to totalno uništi svačije samopouzdanje, finansijsku situaciju da i ne spominjemo. Može da pomogne da prijateljici postavite pitanja koja će joj pomoći da shvati zašto je otpuštena (ne mislimo na varijantu da ona ništa ne valja, nego šta je konkretno dovelo do toga da dobije otkaz – to može imati veze sa njenim slabijim radnim učinkom, ali ne mora). Možete je i pitati da li je očekivala da joj se to desi i da li joj je, u dubini duše, zapravo laknulo što je tako ispalo, što se otarasila tog groznog posla.

Podsetite je da joj se sada pruža prilika da pronađe posao koji će je zaista ispunjavati, umesto onog starog, koji je radila samo zato da bi mogla da plati račune, a zapravo joj se uopšte nije dopadao. Ono što ne bi trebalo da uradite jeste da joj dajete savete tipa „tuži tu glupu firmu, vidi šta su ti uradili“ (osim ako zaista postoji veoma jak razlog da tuži firmu i ako ste pravnica koja se razume u te stvari) – ako vas posluša, to joj može doneti više štete nego koristi.

Vaša prijateljica je zatrudnela, a ne želi dete: krajnje neprijatna situacija. Pitajte je šta želi da uradi i razmotrite obe mogućnosti sa njom. Na kraju, podržite je za šta god da se konačno odluči. Ono što nipošto ne bi trebalo da radite jeste da je nagovarate na jednu ili drugu varijantu – ovde se radi o odluci koju ona mora samostalno da donese.

Momak ju je ostavio: grozno. Takve stvari se dešavaju, naravno – ostavljamo i budemo ostavljeni – ali uvek boli. Tu je najbolje biti prijateljici rame za plakanje – tešite je, skuvajte joj čaj, kupite joj čokoladice, saslušajte sve što ima da vam kaže, dajte sve od sebe da joj popravite raspoloženje. U principu, to pomaže više nego ako pokušate da rešite njene probleme, jer se tu ipak radi o stvarima koje ona mora da reši sama. Nikada ne bi trebalo da pred njom „pljujete“ njenog bivšeg (ili, još gore, kažete nešto tipa: „Znala sam! Nikad mi se nije ni dopadao, on je…“), jer se može desiti da se pomire, a onda ćete se naći u veoma neprijatnoj situaciji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar