Šta sve može laser u kozmetici (2)

Popucali kapilari i žilice: visoka temperatura laserske svetlosti uništava žilice, a imunološki sistem ih onda ponovo formira. Koriste se argonski laser, treptajni pigmentni laser, „Fotoderm VI“ laser i YAG laser (za slučajeve kuperoze i popucalih kapilara lica). Ovaj postupak takođe nije naročito bolan – osećaj je sličan čupkanju, a sutradan počinje blago peckanje kao da se radi o opekotinama od sunca. Ovaj tretman je uspešan kada se sprovede, ali će se tokom sledećih godina ponovo pojaviti uklonjene žilice. Uspeh je nešto manji kad se radi o popucalim kapilarima na nogama.

Tetovaže i fleke: laser uništava pigmente koji su u koži, bilo da se radi o tetovažama ili flekama. Koristi se rubinski ili aleksandrijski laser (zelene, crne, crno-plave boje) ili YAG laser (crvene, crne boje); kada se radi o višebojnim tetovažama, neophodna je upotreba više lasera uzastopce. U toku tretmana oseća se blago peckanje, a nakon nekoliko dana, pojave se crvenilo i otoci. Kada se radi o uklanjanju staračkih fleka, ovi tretmani su vrlo uspešni; manji je uspeh kada se radi o tetovažama.

Ožiljci: laser će uticati na smanjenje ožiljka i podstaći će formiranje novog kožnog tkiva (kolagena). Upotrebljavaju se CO2 laseri i erbijumski laseri. Bol prilikom ovog tretmana je blag, kao da ste se opekli, pa se uglavnom pre početka tretmana daju tablete protiv bolova. Ožiljci će retko sasvim nestati nakon ovih tretmana, ali će s vremenom postati sve manje primetni, kao i njihova specifična boja.

Dlačice: laserska svetlost prenese se preko tela dlake do njenog korena, uništavajući ga delimično ili sasvim. Na tom mestu više se ne formira nova dlaka. Ukoliko se radi o tamnijim dlačicama, koriste se rubinski i aleksandrijski, a ako se radi o svetlijim dlačicama, koriste se treptajni diodski laser i „Epilight“. U toku tretmana javiće se blag osećaj čupkanja, a nekoliko dana kasnije na koži će se pojaviti crvenilo, delimično i kraste. Kada se radi o crnim i jakim dlakama, uspešnost uklanjanja je do 80 procenata; kad se radi o svetlijim i tanjim dlačicama, procenat je nešto manji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar