Stop nepotrebnoj kupovini! (1)

Koliko vam se puta desilo da, nakon povratka iz supermarketa, zaključite da ste kupile i neke stvari koje vam nisu baš najpotrebnije i da ste potrošile primetno više nego što ste planirale? Skoro da i nema kome se to bar ponekad ne dešava. Srećom, postoji način da se to izbegne.
Za početak, dobro je znati da supermarketi nisu uređeni tako da vam sve najpovoljnije bude nadohvat ruke. Naprotiv, dizajnirani su tako da vas navedu da u njima potrošite što je moguće više, što znači da se oko racionalne kupovine, tokom koje ćete kupiti ono što vam je potrebno i samo ono što vam je potrebno, treba potruditi. Evo i kako.
Uvek postoji roba koja je na sniženju, pa vam zato deluje povoljnije. Lako ju je uočiti, pošto su tu natpisi koji ukazuju na sniženje, na to da je roba „samo za vas“, tu je samo ove nedelje, samo dok traju zalihe… A radi se, najčešće, o artiklima koji su mesecima stajali na policama a da ih niko nije kupio. Zato je dobra ideja cenu i kvalitet tih proizvoda uporediti s cenom i kvalitetom proizvoda iste vrste koji nisu na sniženju, i videti da li se tu stvarno radi o nečemu povoljnom ili o pokušaju da vam se nešto uvali.
U skoro svim supermarketima ide vesela muzika, tu su prijatni mirisi iz pekare od kojih vam voda pođe na usta, automatski uzimate ona velika kolica koja je nezgodno gurati i kad su prazna, a sve vreme vam izgledaju nekako praznjikavo i čini vam se da niste mnogo uzele pa ih dopunjavate proizvodima koje niste planirale da kupite… Muziku, naravno, ne možete isključiti, ali treba biti svestan da ona služi tome da se opustite i da manje razmišljate o tome koliko trošite. Da vas pekara ne bi namamila u zamku nepotrebnog trošenja, pokušajte da u kupovinu ne idete gladni, a umesto kolica uzmite korpu – sama težina korpe upozoriće vas kad ste počeli da preterujete.
Da li vam se nekad učinilo da je raspored polica nelogičan, da se proizvodi koji bi po logici stvari trebalo da budu jedan pored drugog nalaze na suprotnim krajevima radnje? To se namerno tako radi, zato da biste nekoliko puta morali da prođete kroz iste odeljke. Pogled vam tada prelazi po različitim artiklima po nekoliko puta, pa poneki i uzmete, neplanirano. Ovakvo neplanirano uzimanje artikala može se sprečiti time što u supermarket nećete ići kad imate premalo vremena pa ste nervozne i sklone „tešenju“ dodatnom kupovinom, kao i time što ćete nositi spisak potrebnih stvari i strogo ga se držati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolicakupovinasupermarketzena
Komentari (0)
Dodaj komentar