Stop nepotrebnoj kupovini! (2)

Juče smo pisali o načinima da izbegnete nepotrebne i neželjene troškove prilikom kupovine u supermarketu. Danas pišemo o još takvih načina, o još „mamilica za trošenje“ u supermarketu i o tome kako ih izbeći.
Još jedna zamka su velika ili takozvana porodična pakovanja – čini vam se da ćete na njima uštedeti. A pošto verovatno žurite, može se desiti da ne obratite pažnju na rok upotrebe, ili na cenu pojedinačnog pakovanja, pa da zato kupite robu čiji ćete jedan deo morati da bacite – tu onda uštede nema. Da biste to izbegle, uporedite cenu proizvoda po kilogramu s cenom „porodičnog pakovanja“ da biste videle da li se zaista radi o povoljnoj ponudi (zvučaće apsurdno, ali nekad je cena velikog pakovanja viša nego da ste uzeli podjednak broj kilograma raspoređenih u manjim pakovanjima), a proverite i rok upotrebe i procenite da li ćete vi i vaša porodica zaista moći da upotrebite proizvod u tom roku. Ako je potrebno, poslužite se digitronom (onim koji ste posebno ponele ili onim u mobilnom telefonu).
I još jedna zamka s pakovanjima: oni lepo složeni „poklon setovi“, oni gde uz jedan ili dva proizvoda „na poklon“ dobijete i torbicu i raznorazne kutijice od kojih dve trećine inače nikad ne biste kupili. Ovakva pakovanja najčešće atraktivno izgledaju, ali ako se ponovo potpomognete digitronom, dođete do toga da je jedino što dobijate na poklon ona šarena tračica oko paketa ili čak ni to. Izbegavajte ih, a ako su vam slični proizvodi potrebni da biste ih nekom poklonili, sami odaberite proizvode, bez neželjenih dodataka, i upakujte ih. Proći ćete znatno jeftinije.
Da li ste već primetili da su proizvodi koje najpre uočite oni najskuplji? To nije slučajno – takvi proizvodi postavljaju se u visini očiju. Oni nešto jeftiniji nalaze se niže, oni još jeftiniji još niže, dok se najjeftiniji nalaze ili maltene na podu ili su na najvišim policama, s kojih ih je teško ili nemoguće dohvatiti ili čak i videti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kupovinaskupljeskupozamkazene
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dragan Dragićević

    Svaka čast. Neko se setio da posveti jedan deo prostora i psihologiji kupovine. Bravo!

  • Jovanka Bezanović

    Čestitam, svaka vam čast. Sve ste u pravu što ste napisali, jer je u stvarnosti zaista tako, polazeći od mog iskustva. Pozdrav.