Svađe inspirisane letom (2)

Naredni, i za mnoge najbolniji, oblik svađe jeste sukob s partnerom. Paradoksalno, leto je godišnje doba koje potpiruje nesuglasice i strasti (umesto da se bez stresa prepustite, zajedno s voljenom osobom, svim čarolijama leta). Mnoge svađe inspirisane su upravo jednim takvim prijatnim povodom: zajedničkim putovanjem. Prva neslaganja tiču se mesta – kud ćete ići, zatim aranžmana, pa datuma… Naposletku, od jedne ideje o dobrom provodu nastane konflikt, dok se dve zaraćene strane svaka za sebe potajno kaju zbog izgovorenih reči.

Pokušajte da izbegnete ovu zamku. Svakako, planiranje zajedničkog odmora zahteva barem jedan kompromis, pa pokušajte da ga načinite bez isterivanja maka na konac. Ako vam partner predlaže da idete na odmor s prijateljima, a vi baš želite solo romantičnu varijantu, pokušajte da mu to predočite bez ljutnje i grimase neslaganja. Smiren razgovor je siguran lek za mnoge probleme, posebno u situacijama kada vas kao razrešenje očekuje zadovoljstvo.

Problem koji često pristigne skupa s letnjim vrućinama jeste ljubomora (vaša ili partnerova). Topli dani pogoduju oskudnijem oblačenju, ali to nipošto nije razlog za nesuglasice ili svađe. Ako vam smeta što oko vaše voljene osobe šetaju privlačne (i prilično razodevene) osobe suprotnog pola, to je prevashodno vaš problem, a ne njegov. Isto važi i za ljubomoru usmerenu na vaš izgled (i poglede koji vas susreću na ulici). Što se pre razračunate s ljubomorom, to je bolje za odnos.

Atmosfera na poslu takođe može da postane prilično usijana zbog naraslih obaveza (i temperatura). Kolege mogu da budu neprijatne i nervozne, a šefovi da zatrpavaju količinom radnih zadataka. Ipak, sve to treba stoički podneti i ne dopustiti da neslaganja i sitna zadevanja prerastu u sukob većih razmera (kao ni da dobijete čir na želucu).

Jednom rečju, svako suzdržavanje od sukoba bolje je od potpirivanja razmirica, ma koliko to u prvom momentu izgledalo kao „prepuštanje prvenstva drugome“. Naprotiv, smireno ponašanje i ponekad popuštanje uvek se pokažu kao mudra odluka, posebno kada je uzrok potencijalne svađe dopunjen vrućom letnjom atmosferom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar