Svi šalju poruke

SMS poruke su danas uobičajena stvar, pomalo kao što su zevanje ili smeh uobičajeni (nažalost, smeh je znatno ređi od SMS poruka). Zbog čega poređenje sa zevanjem ili smehom? Zato što ponekad deluje kao da je slanje i primanje porukica zarazno na sličan način na koji su zarazni smeh ili zevanje.
Na šta mislimo? Recimo, izašle ste s nekoliko prijateljica, davno se niste videle, i pomislile biste kako bi baš bilo lepo da sve zajedno odete negde na ručak (pod pretpostavkom da to možete da platite). I, jedete i ćaskate, lepo vam je, a onda dođe taj trenutak, moguće nakon glavnog obroka. Jedna izvadi mobilni telefon, samo nešto da proveri, pogleda poruke i propuštene pozive (nadamo se da svi prisutni imaju toliko obzira prema prijateljstvu da, osim ako čekaju hitan poziv, telefon ostave na vibraciji u toku viđenja sa prijateljima), smesta kucka odgovor – i, automatski to čine i sve ostale dame. Kao kad jedna osoba u društvu zevne, a onda redom svi krenu sa tim.
Do malopre ste pričale, smejale se, razmenjivale novosti, a sada je svaka obuzeta svojim malim svetom u obliku mobilnog telefona. Kao da je viđenje gotovo – a nije, i dalje sve sedite tu, račun još nije plaćen, nije još poznato ni hoćete li uzeti i desert ili kafu ili neko piće pre nego što se rastanete. Pomalo liči na "zarazno zevanje" ili "zarazni smeh", a pomalo na grupicu sektaša koji kao hipnotisani zure u nekakve ekrančiće.
Da li su svim prisutnim damama baš tada stigle hitne poruke na koje je neophodno smesta odgovoriti? To je zaista malo verovatno. I, šta učiniti povodom toga? Možete pokušati da ih na šaljiv način podsetite da vaše malo okupljanje još uvek nije gotovo. Pošaljite im poruku, svima istovremeno: "Da li da naručimo desert, kafu ili piće?", ili nešto u tom stilu. Nadamo se da će ih to nasmejati (malo "zaraznog smeha" će svima prijati) i podsetiti na to da su u društvu, kao i da je takvo slanje porukica u vreme zajedničkog obroka podjednako prikladno kao i kada bi svako od prisutnih izvukao knjigu ili novine, počeo da čita i ignorisao sve ostale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilniporukezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Čutović

    Dobar tekst. Kad bismo svi mogli da prihvatimo tu istinu o ponašanju i korišćenju mobilnih telefona.