Tajno značenje smeha

Mislili ste da ste jednostavno bili ljubazni i ništa više od toga? Ali – ispalo je da su oni osmesi koje ste razmenjivali sa suprotnim polom imali dublje značenje? Ustvari, skorašnja studija je pokazala da od načina na koji se smejete prilikom prvog upoznavanja mogu zavisiti i vaši budući kontakti.

Vanderbilt University je obavio istraživanje na taj način što su se u parovima nalazila po dva studenta (oboje istog, ili suprotnog pola) i bile su im puštane smešne scene iz filmova. Ono što je ovaj eksperiment otkrio je bilo iznenađujuće.

Žene ne samo da se više smeju u društvu muškaraca, nego će se i smejati glasnije onda kada su sa strancem nego sa muškim poznanikom.

Muškarci se ne smeju glasnije kada su sa ženama (ako se uopšte i smeju), ali kada su u paru sa drugim muškarcima, pokazuju tendenciju da se mnogo više smeju, naročito kada su sa svojim muškim prijateljima.

Smeh služi kao „akustični alat“ koji ima direktan uticaj na ljude koji ga slušaju. Muškarci koji su u društvu sa drugim muškarcima, smejanje koriste da bi ojačali pozitivno emocionalno stanje, dok žene koriste smeh da bi stvorile pozitivnu interakciju, naročito sa osobama koje ne poznaju.

Na primer, kada je žena okružena nepoznatim muškarcima može da bude anksiozna na neki način, ili obazriva. Smeh će koristiti podsvesno, da bi takvim zvucima izazvala „buđenje“ kod osobe sa kojom je. One žele da izgledaju zabavno, srećno i veselo – kao da imaju sjajan smisao za humor.

Humor predstavlja jednu od 10 najpoželjnijih osobina kod partnera, a često zauzima više mesto nego dobra seksualna veza.

„Kada sam bila mlađa, nisam mislila da je smisao za humor tako važan,“ kaže jedna 35-godišnja žena. „Ali zaista je potrebno imati sposobnost da se smejete sa nekim kada ostarite i osedite.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar