Teško je napustiti

Mnoge su se dame našle u zaista nezavidnoj životnoj situaciji, a opet, teško im je bilo da napuste tu situaciju, po principu da je bolje poznato zlo od nepoznatog dobra (za koje i ne znate hoće li biti dobro). Ipak, u lošim situacijama ne bi trebalo ostajati, jer tako samo uništavate sebe.
Recimo, na poslu mesecima ili godinama ne primaju platu, a ipak nastavljaju da dolaze i da rade. Ima onih kojima takav postupak uopšte nije jesan – da njima ne plate mesec dana, eventualno dva, pa ne bi više bili na tom poslu, ali ima onih koji se i dalje nadaju. I nije samo to – odbaciti posao na kome vas ne plaćaju znači upustiti se u nepoznato. Ovako, na poslu ste koji ipak poznajete, nadate se da ćete jednog dana biti plaćene za uloženi trud, pitanje je da li biste našle novi posao, kako biste se na njemu snašle… Ovako, možete sebe da zavaravate da ipak imate nešto, samo treba da izdržite. I tako izdržavate mesecima, pa i godinama – a vreme ide.
Slično može da bude i s ljubavnom vezom, i s prijateljstvom, s bilo čime. Nije da ga stvarno imate, ali nije ni da nemate ništa – a da napustite to što je loše, značilo bi da bar neko vreme nemate ništa, i da možda još dugo ništa i ne nađete. Potraga može da bude duga i neizvesna, i pitanje je kakve će rezultate dati, a ovako vam se čini da makar imate nešto, možda je loše, ali bolje je od ničeg.
Nije bolje. Sprečava vas da nastavite sa svojim životom, zaglavljene ste u "nit’ ga stvarno ima, niti ste slobodne" – a vreme ide. Dragocene godine vašeg života idu, godine koje biste mogle upotrebiti znatno bolje nego u uzaludnom iščekivanju.
Nije lako pokrenuti se. Naročito je teško ako je takva situacija već dugo, već ste se na neki način i "srodile" s njom. Možda i ne verujete zaista da će se to rešiti, možda vam je to samo izgovor da ne krenete dalje, jer vas krenuti dalje plaši. Neizvesnost vas plaši.
Savladajte strah. Ukoliko već mesecima ili godinama ulažete vreme i energiju i trud, a ne dobijate nikakvu naknadu za to, onda je to izgubljeno vreme, i biće vam bolje kad to napustite. Makar neko vreme ne nalazile ništa, biće vam bolje, biće tu straha od neizvesnosti, ali i osećaja slobode, osećaja da su stvari u vašim rukama i da se konačno krećete, da više ne tapkate u mestu.
A naći ćete nešto. Pre ili kasnije, naći ćete, i biće vam drago što ste napustile ono što više nije išlo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

napustanjeneodlucnostoklevanjeproblemirešavanje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Lana Popović

    I da ništa ne nađete nakon takve beze – u svakom slučaju je hitno prekidajte. Ne gubite vreme, uživajte u životu, sami, to je mnogo bolje nego da svoje vreme traćite u vezama koje to nisu – a one se prepoznaju još od prvog dana.

  • Mirjana M

    Poslednja rečenica je dovoljna onima koji ne mogu da naprave iskorak i promenu. Savetujem im da je više puta pročitaju, zapamte i sprovedu u delo. Uveriće se da boli samo u početku, ali zato posle bivaju nagradjeni predivnim osećanjem sopstvene autentičnosti, posedovanjem samopouzdanja i većeg samopoštovanja. A to je dalji preduslov za životne uspehe i osećaj zadovoljstva! Srećno!