Ti nemogući gosti

Ma, volite vi praznike i porodična (i ne samo porodična) okupljanja. Volite i goste, i obavezno se potrudite da spremite nešto ukusno, nešto o čemu će još dugo pričati. Od majke (ili nekog drugog, ili drugih, ili same) ste naučile da spremate razna jela i stvarno volite da se pokažete. Možda nemate baš neki veliki repertoar jela (pa, uvek ste u žurbi, a i muž i sinovi ionako hoće samo krompir i meso), ali to što spremate pripremate zaista dobro i ponosite se time.

Međutim, ovi današnji gosti… Svi poludeli za nekakvim novotarijama. Te ovaj je vegetarijanac (i još je dobro kad vam u vašoj kući ne prebacuje da ste zlikovac jer volite pileća krilca), te onaj se „zalepio“ za kinesku hranu, jedan od „staromodnih“ ne može da preživi bez prasetine… Kako udovoljiti svima, a da pri tom ne dobijete nervni slom? Joj!

Polako; duboko udahnite i smirite se. Ne maltretirajte se nikakvim vratolomijama. Spremite ono u čemu ste dobre i ne opterećujte se. U principu, meso i krompir dovoljno dobro funkcionišu za sve prilike. Supa ili čorba od pečuraka su takođe dobra ideja – dovoljno „neuobičajena“ za praznike, a većina ih voli. Vegetarijancu dajte krompir i neku salatu (može i neki bezmesni preliv, ako ga budete spremili), a od mesa ispecite malo piletine i malo svinjetine – da bude za svačiji ukus (tako ćete zadovoljiti i one koji ne mogu bez svinjetine i one koji su rešili da jedu samo belo meso). Onome koji voli samo kinesku hranu servirajte piletinu sa seckanim bademom (pa, to je istočnjački – ili naručite neko kinesko jelo, ako imate mogućnosti za to a bojite se da vam ne kuka). Dodajte još malo kolača i problem je rešen – ipak vi niste restoran, a ovakav izbor hrane trebalo bi da pokrije većinu ukusa.

Kao što smo rekli, volite vi praznike. Ipak, volite i da zadovoljno odahnete posle njih, srećne što su se gosti lepo proveli – i što su otišli kući (ili da izvoljevaju nekom drugom). Možda i nije tako loše što praznici i porodična okupljanja nisu svakog dana…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar