Tinejdžeri prebrzo odrastaju (2)

Čest je utisak roditelja da njihova deca, naročito kad postanu tinejdžeri, prebrzo odrastaju ili da pokušavaju prebrzo da odrastu. Tu neretko izbiju i sukobi, a bilo bi dobro setiti se da je to buran period u svačijem životu.
Pokušajte da svojoj deci tinejdžerima objasnite da pop-kultura najčešće pruža potpuno nerealnu sliku. Serije namenjene tinejdžerima, na primer – u njima neretko možete videti tinejdžere koji govore stvari koje ni svi odrasli ne znaju, koji su iskusili stvari koje ni svi odrasli nisu; kad se setite sebe iz mlađih dana, nešto se ne sećate da ste sve to znali. A deca se lako "navuku" na to, na ideju da će sledeća faza u njihovom životu, kad budu "malo stariji" (ili kad uspešno budu imitirali da su "malo stariji") biti baš onakva kakvu žele.
To ne znači da decu treba terati da se igraju lutkama i automobilčićima. Ohrabrite ih da razviju sopstvena interesovanja; na primer, nemojte im reći da je neka knjiga preteška za njihov uzrast. Čak i ako ne razumeju sve što pročitaju, ako ne razumeju sasvim aktivnost kojom su odabrali da se bave (a koja nije destruktivna ili autodestruktivna), dobro je ohrabriti ih u tome, jer se tako razvijaju kao ličnosti i možda pripremaju za ono čime će se kasnije baviti. Jedino ih ne bi trebalo ohrabrivati u foliranju da se zanimaju tim-i-tim, a da o tome ništa stvarno ne znaju.
Predložite deci da se fokusiraju na ono što je dobro u dobu u kome su. Mnogi odrasli se s čežnjom sećaju detinjstva i tinejdžerskih godina; ispričajte detetu kojih se vi stvari s čežnjom sećate, šta vam sada nedostaje a što ste tada imali. Recite im da su mnogi skloni tome da samo projure kroz te godine i da kasnije zbog toga žale.
Objasnite deci da je u redu što sad još uvek ne znaju sve. Naučiće to što sad ne znaju, vremenom, onda kada im to zaista bude potrebno – a bilo bi blesavo da se u međuvremenu foliraju da sa, recimo, četrnaest godina znaju ama baš sve i sve su shvatili – takvi vrlo brzo budu "provaljeni" pa im se podsmevaju. Sasvim je u redu da sazrevaju svojim tempom, da polako isprobavaju novo, da ne protrče kroz sve.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaljubavodrastanjeomladinaoprezpažnjaprebrzorazumevanjeroditeljtinejdžerižene
Komentari (0)
Dodaj komentar