Tip vašeg sagovornika (2)

Od kinetičkog tipa ćete uglavnom čuti fraze kao „ja tako osećam“, „osećaj je kao da…“ i slično. Njihovi pokreti su najčešće graciozni, govore sporo i uglavnom imaju prijatan glas. U toku komunikacije približavaju se sagovorniku, lako se može desiti da ga dodirnu za ruku ili i zagrle. Vole da su im odeća i obuća udobni; nije im stalo do mode, a ni do urednosti. Rukovode se osećajima i intuicijom, sporo donose zaključke (jer vole da o svemu dobro razmisle), a prilikom razgovora često spuštaju pogled.

Kinetički tip voli telesna zadovoljstva; uživa u dobroj hrani, piću, kao i u fizičkim aktivnostima. Vole dodir, tako da je rukovanje s njima praktično obavezno (ali će imati razumevanja ukoliko im kažete da vam je fizički kontakt, izuzev rukovanja, neprijatan). U komunikaciji s njima dobro je stavljati akcent na osećaje – tako će vas najlakše razumeti. Kad birate temu za razgovor, najzgodnije je izabrati bilo šta što donosi uživanje (nebitno da li se radi o fizičkom, duševnom ili duhovnom uživanju).

Kao što možete i da pretpostavite, ključni izrazi za auditivni tip su „zvuči kao da…“, „priča se…“, „čuo sam“… U ovaj tip spada najmanji broj ljudi. Dok govore, njihova intonacija je često ravna, zbog čega ih mnogi ljudi smatraju monotonim i nezanimljivim. U toku razgovora često cupkaju u mestu; njihova najčešća poza je sa rukama prekrštenim na grudima i glavom malo nagnutom u stranu. Sagovornika retko gledaju u oči; njihov posao je često nešto povezano sa retorikom ili dobrim sluhom. Veoma su elokventni i vole da upotrebljavaju strane reči i stručne termine (što ne znači nužno i pravilnu upotrebu tih termina). Pažnju im je lako privući rečima stranog porekla ili zanimljivog zvuka; poželjno je da vam rečenice budu kratke, jasne i gramatički ispravne (nepoznavanje gramatike „para im uši“). Dobra ideja je da koristite fraze kao „čuo sam“, „neko mi je rekao da…“ i slično.

Dakle, glavno je da otkrijete kojim „kanalom“ vaš sagovornik prima informacije i da komunikaciju prilagodite tome. Tako ćete stvari olakšati i ulepšati i njemu i sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar